Konsten att sälja in konst till ungdomar

Det kändes en tydlig spänning i stämningen i Ekströmska salen i Värjan lite tidigare i dag. Här satt rektorer och elevrådselever från sju skolor i Eskilstuna och Torshälla och väntade på besked om vilken konst som just de skulle få med sig hem till sin skola.

Konst

Konst

Foto:

Eskilstuna2014-01-10 15:00

Det hela började för flera månader sedan med att Kammarkollegiet bestämde sig för att avsluta gamle folkskoleinspektören John Zätestams minnesfond.

40 000 kronor fanns kvar på det, och för det beloppet gällde att försöka spåra och köpa in konstverk av unga, lovande konstnärer. För och placera tavlorna på sju grundskolor i Eskilstuna.

Men lät inte detta på något sätt som en halvfärdig idé.

— Kan vi göra allt detta men med lite mer spänning, funderade projektansvariga Kerstin Soläng.

Det skulle gå alldeles utmärkt, visade det sig. Kerstin vände sig till Josefine Bolander på Konstmuseet och bad henne välja ut sju konstnärer och deras konstverk i prisklassen kring 3 000 till 7 000 kronor. Den utvalda skaran fick sedan hänga in sig lite grand på förvaltningen.

— Konst fungerar många gånger på så sätt att de väcker känslor, och de kanske till och med väcker en lust att själv skapa något, sa Kerstin i sin inledande välkomsthälsning till de elever och rektorer som blev inbjudna till lottningen.

Själva lottdragningen blev sedan mest fylld av glada utrop:

— Jaa! jublade Jack Tenglin från Ärla skola. Han lyckades fånga lottnumret till det största priset, "Motståndsrörelse" av Lisa Jonasson.

Jacks rektor, som funderade lite mer i banor kring transporten med väldigt skrymmande gods, undslapp ett lite diskretare: Ojdå.

Frida Blomér från Hällby skola sa inget alls, men blev lika glad för "sin" vinst av Henry Kotilainens tunga verk "Expansion-avlägsning".

— Det var precis den jag ville ha, sa hon.

Och Skogstorpseleverna Matilda Alexandersson, Melinn Arvidsson och Martina Runström uppskattade sin tilldelning med Andreas Poppeliers diptyk med titlarna "Det finns ingen sorg bara realiteten att saker händer" och "En fågel i handen".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!