I Slagsta skedde uppsamlingen under onsdagen och i Helgesta på torsdagen men de flesta boende väljer helt tydligt att låta bli att skänka och det uppmuntrar Eva Birath, kanslichef på Svensk insamlingskontroll:
– Det finns all anledning att hissa varningsflagg när enskilda företag ger sig ut för att ha behjärtansvärda ändamål. Vill man bidra bör man göra det till registrerade humanitära organisationer som har så kallade 90-konton och därmed helt ärliga avsikter. Vi säger inte att alla andra är oseriösa men rekommenderar att man åtminstone har kännedom om mottagaren innan gåvan. Jag tänker också på fotbollsklubbar, scoutsammanslutningar och liknande där man kan ha insyn.
Den aktuella insamlaren har inte tidigare förekommit som ärende hos Svensk insamlingskontroll. Detta är dock ingen garanti för att allt är okej och att insamlade kläder verkligen hamnar i Baltikum som företaget utlovar i de broschyrer som delats ut i flera områden:
– Ett aktiebolag, som detta, har alltid vinstintresse och det bör absolut påpekas i sammanhanget. Det finns alltid risk att man gynnar ett oetiskt beteende om man är generös. Det så många andra organisationer att stötta om man vill bidra till något gott och det är självklart att vi avråder.
Eva Birath är övertygad om att insamlingarna i många fall, kanske de allra flesta, är en lukrativ bransch för de olika aktörerna.
– Det måste helt enkelt vara lönsamt eftersom problematiken ständigt kommer igen. Nya insamlingsföretag dyker hela tiden upp på olika håll och även om inte alla kan betecknas som oseriösa bör man som privatperson tänka sig för och inte handla förhastat. Även om det kan vara bekvämt.
Vi har per telefon förgäves sökt en representant från insamlingsföretaget. Ingen svarar på det enda nummer som står till buds.