Mannen i Västergötland betalade i augusti förra året 115 000 kronor för en begagnad personbil som han köpte av en bilfirma i Eskilstuna. Snart började dock problem uppstå beträffande den nyinköpta bilen. Bara under den första månaden efter köpet fick bilen lämnas in till verkstad ett flertal gånger med anledning av att bilen skakade vid färd och lät konstigt när man gasade.
I oktober genomfördes en felsökning på bilen och bromsarna smörjdes. Problemen återkom dock snart och det tillkom även läckage från en stötdämpare, ett klunkande ljud från framvagnen, en lysande motorlampa samt andra missljud och fel.
I januari i år framkom det att bilen hade högfrekventa feltändningar på samtliga cylindrar och mycket hög bränsleuppblandning i utgående avgaser. Vidare efterforskningar slog fast att insprutningsenheterna i bilen var defekta och att det hade hamnat bensin i oljetanken. Nya insprutare skulle kosta 20 000 kronor och om det inte skulle hjälpa måste bilens motor bytas, något som skulle kosta mer än bilens värde. Bilägaren tvingades under dessa månader bärga bilen vid tre tillfällen.
När köparen kontaktade bilfirman i Eskilstuna och påpekade felen erbjöd de sig att köpa tillbaka bilen för 80 procent av det mannen köpte bilen för. Köparen accepterade inte det utan vände sig istället till Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
Nu har beslutet från ARN kommit och de går på köparens linje. De anser att det står klart att "bilen är felaktig på ett sätt som köparen inte kan anses ha haft anledning att räkna med vid köpet".
Bilfirman å sin sida anger att bilen fått regelbunden service och att det enligt servicehistoriken inte förekommit någon defekt tidigare. Bilens fel beror, enligt bilfirman, på att köparen har kört med för lite olja i motorn. Det anser emellertid ARN att bilfirman inte har lyckats bevisa.
ARN bedömer att bilens fel är "av sådan väsentlig betydelse för köparen att han har rätt att häva köpet". Nämndens rekommendation är att bilfirman återbetalar hela köpeskillingen på 115 000 kronor till köparen och att bilen återlämnas.
Besluten från ARN är endast rekommendationer, men i de flesta fall följs besluten. Förra året följde 78 procent av de anmälda företagen besluten genast, visar siffror från ARN.