Körmilen ökar i strid mot klimatmål

Vårt bilresande måste minska för att klimat- och miljömålen ska uppnås. Men i stället går utvecklingen nu åt motsatt håll – särskilt markant i Sörmland. Eskilstunas bilister ökar resandet i strid mot klimatmålen allra mest.

Eskilstuna2016-10-05 05:30

Avgaserna från vägtrafiken i stad och på landsbygd påverkar klimatet, naturen och oss själva på ett destruktivt sätt.

Förbränningen av drivmedel orsakar utsläpp som försurar både mark och vatten, bidrar till växthuseffekten och påverkar därmed den globala uppvärmningen.

Detta är knappast nyheter för någon av oss.

Ändå står bilismen i Sverige nu inför ett trendbrott som går stick i stäv mot vad vår lokala, regionala och globala miljö behöver.

Vägtrafikens klimatpåverkan har minskat stadigt sedan 2007. Men under de senaste åren har bilåkandet tagit ny fart. Det visar statistik över körsträckor i mil per invånare under åren 2010–2015.

I en sammanställning som gjorts av myndigheten Trafikanalys placerar sig sörmlänningarna på andra plats bland de svenskar som ökar sitt bilresande allra mest. Listan toppas av Västmanland.

Sörmlänningarnas körsträckor är inte de längsta men har konstant legat över rikssnittet de senaste sex åren. Men här, liksom i landet i helhet, har bilåkandet under denna period visat en minskande tendens.

2014–2015 bröts trenden och bilismen räknad i antal mil ökade.

Under 2015 uppgick den genomsnittliga körsträckan per svensk bilist till 663 mil. Per Eskilstunabo var genomsnittet 602, vilket innebar en ökning med 16 mil från året innan.

Bilresandet ökar i alla Sveriges län och i cirka 240 av de 290 kommunerna.

Denna utveckling oroar, med tanke på att utsläppen måste ner – rejält. Regeringen har efter klimatavtalet i Paris 2015 introducerat en mängd åtgärder och pengaslukande investeringar för att minska utsläppen i strävan mot ett fossilfritt samhälle.

– Energieffektivisering och mer förnybara bränslen är en nödvändighet. Men om Sverige ska klara målen krävs mer än så. Vi måste åstadkomma en omställning där den egna bilen spelar mindre roll som transportmedel, och samtidigt satsa på tillgänglighet genom god kollektivtrafik och bra möjligheter att gå och cykla.

Det säger Birgit Nielsen till Nyhetsbyrån Siren som har beställt Trafikanalys statistik.

Nielsen är ansvarig vid Regional utveckling och samverkan i miljömålssystemet, ett organ där länsstyrelsen Södermanland ingår tillsammans med landets övriga länsstyrelser.

Omställningen som Nielsen talar om är lättare sagd än gjord.

Enligt Trafikanalys tyder inget på att bilresandet ska minska framöver.

Landets bilpark växer för varje år och drygt 90 procent av de nya bilar som säljs är antingen bensin- eller dieseldrivna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om