Kostnaden för Eskilstunas dricksvatten: 140 miljoner – varje år

Ett vattenrör grävdes sönder vilket fick stora konsekvenser för Eskilstunaborna.
Under ett år inträffar åtskilliga läckor – de flesta på grund av gamla rör.
– Det är väldigt sällan vi behöver gå ut med en varning likt den förra veckan, säger Andreas Bander, tillförordnad VA-chef.

Andreas Bander, tillförordnad VA-chef på EEM.

Andreas Bander, tillförordnad VA-chef på EEM.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-12-08 06:34

En dryg vecka har gått sedan en vattenledning skadades vid ett markarbete och Eskilstuna Energi och miljö tvingades gå ut med en kokningsrekommendation. 

– I det här fallet berodde det på ett grävarbete som vi utförde tillsammans med en entreprenör. Incidenten rapporterades direkt och var inte jätteallvarlig, men då det inte gick att utesluta påverkan på dricksvattenkvalitén valde vi att uppmana alla våra kunder att koka sitt kranvatten, säger Andreas Bander, VA-chef på Eskilstuna Energi och miljö.

undefined
Andreas Bander, tillförordnad VA-chef på EEM.

Rekommendationen gällde de hushåll som får sitt dricksvatten från Hyndevads vattenverk – vilket är större delen av Eskilstuna.

– Incidenter som den här är lyckligtvis ovanliga och det är väldigt sällan vi behöver utlysa några försiktighetsåtgärder. Den absoluta majoriteten av alla våra vattenläckor beror på att den tekniska livslängden på vattenledningarna passerats.

Sedan 2019 har EEM:s vattenledningsnät drabbats av cirka 60 läckor årligen – och det finns, enligt Bander, inte något geografiskt område som är mer utsatt.

– De är spridda över Eskilstuna och det är många parametrar som påverkar rörens uthållighet – bland annat markförhållanden, trafikpåverkan och rörelser i marken.

undefined
Det krävs årliga investeringar på 30 miljoner kronor för att säkra tillgången på rent dricksvatten i Eskilstuna.

Vattenrör som grävs ned idag ska ha en livslängd på 100 år och det finns fortfarande befintliga – och väl fungerande ledningar i Eskilstuna som är minst lika gamla.

– Materialutvecklingen har gått – och går framåt. Vi ska inte döma ut fungerande rör som är från 1940-talet, men det går inte att komma ifrån det faktum att ledningsnätet har ett omfattande investeringsbehov.

– Det är inget som är unikt för Eskilstuna, utan en utmaning vi delar med många andra kommuner, säger Andreas Bander.

Han uppskattar att det krävs årliga investeringar på 30 miljoner kronor för att säkra tillgången på rent dricksvatten och lika mycket till för att förebygga driftstörningar på verk och ledningsnät.

undefined
Avspärrningar för rörarbeten på Rinmansgatan.

– Räknar vi med kostnader för att byta ut och underhålla pumpstationer, avlopp- och dagvattenrör landar summan på 140 miljoner kronor. Eskilstuna växer och det handlar om både investeringar och reinvesteringar.

Tror du att förra veckans incident blev en ögonöppnare för Eskilstunaborna?

– Det märks att de här frågorna har kommit högre upp på allmänhetens dagordning de senaste åren och det är bra. Vi ser gärna att folk har en högre grad av förberedelse och det tror jag fler har idag än tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!