Det var i slutet av februari som miljökontoret gjorde en oanmäld livsmedelskontroll hos förskolan Kattugglan i Kvicksund. Vid kontrollen hittades tre plastpåsar med köttfärs, utan datum-, ursprungs- eller innehållsmärkning. Personalen och rektorn på plats kunde inte heller redogöra för påsarnas innehåll. Detta eftersom köttet levereras och packas om på helgerna av förskolans ägare och en annan person.
– Utan etiketter kan vi inte kontrollera innehåll, bäst före-datum, mängd och batchnummer. Ibland hittas exempelvis listeria i kött och produkten återkallas. Det går inte att veta om köttet är återkallat om batchnummer och information saknas. För oss som myndighet är det viktigt att vi kan kontrollera vad det är för kött och för personalen är det viktigt att veta vad de lagar, säger miljöinspektören, som vill vara anonym, och fortsätter:
– Vi på miljökontoret ser särskilt allvarligt på det här eftersom det skulle serveras till en känslig konsumentgrupp, små barn, som inte kan välja själva vad de ska äta. En vuxen kan välja att lämna en restaurang om den inte verkar bra, men det valet kan inte barnen göra.
Vid leveranserna på helgen finns ingen som kan kontrollera märkningen, eventuella spår av skadedjur eller att varorna håller temperatur, något som ska göras enligt förskolans rutiner.
– Det finns lagstiftning som säger att det ska göras en mottagningskontroll. Då kökspersonalen inte är på plats på helgen finns det inte heller någon som kan svara på våra frågor, säger miljöinspektören.
Vid kontrolltillfället hittades en pärm där leverantören själv ska fylla i temperatur vid ankomst, men den senaste anteckningen ska ha skett i november förra året.
Marina Katchinskaia är huvudman för AB Kattugglans förskola, som driver verksamheten. Hon berättar att det är en annan person som köper varor på Axfood och levererar kött till hennes tre förskoleverksamheter, eftersom det är smidigare att köpa stora mängder och sedan fördela om. Att köttet inte var uppmärkt berodde på ett misstag, enligt henne.
– Stora förpackningar har bara en etikett – vilket är ett problem. Han fotar etiketten och skriver ut. Men den här gången fungerade det inte att skriva ut. Det var tekniska problem, säger hon och fortsätter:
– Vi har levererat så här i många år. Det är aldrig någon som klagat och inget barn har blivit sjukt.
Personen som står för inköpen menar att det handlar om en engångsföreteelse och att personalen vet att de ska fråga honom om de undrar över vad det är för kött.
– Det kan hända att personalen glömde det den här gången. Jag tror att det var ny personal i köket. Det handlar om ett missförstånd, säger han.
Men det är inte första gången miljökontoret besöker förskolan. Förra året fick de tips om att kontrollera verksamheten då den nya ägaren inte hade registrerat verksamheten till miljökontoret. I maj förra året gjordes en första kontroll. Då konstaterades tio avvikelser varav tre rörde märkning, ompaketering och leverans av kött. Omärkt kött hittades även vid en ytterligare kontroll i november.
Redan vid en kontroll i maj hittades omärkt kött, hur ser du på det?
– Ja, det var efter den gången som jag började med att fota av etiketterna. Men efter den här gången har jag bestämt mig för att endast köpa kött på Ica Maxi. Där har de etiketter som miljökontoret gillar, säger personen som har hanterat köttet.
Då avvikelserna upprepats vid flera tillfällen ger nu miljökontoret förskolan ett föreläggande – där det bland annat står att förskolans rutiner ska följas och att de endast ska använda sig av märkta livsmedel. Om inte åtgärderna vidtas riskerar förskolan vite eller förbud att bedriva verksamheten.