90 miljoner investeras i ny solcellspark på Lilla Nyby

Den befintliga solcellsparken på Lilla Nyby som stod klar förra året ska byggas ut, och det rejält. Investeringen beräknas kosta 90 miljoner kronor och anläggningen ska kunna producera el som motsvarar vad 1000 eluppvärmda villor använder.

Solcellsparken på Lilla Nyby som togs i drift förra året ska byggas ut rejält. Eskilstuna Energi och miljö har fattat beslut om att investera 90 miljoner kronor i en ny anläggning på platsen, ett beslut som bolagets ordförande Ann-Sofie Wågström (S) beskriver som långsiktigt och samhällsviktigt.

Solcellsparken på Lilla Nyby som togs i drift förra året ska byggas ut rejält. Eskilstuna Energi och miljö har fattat beslut om att investera 90 miljoner kronor i en ny anläggning på platsen, ett beslut som bolagets ordförande Ann-Sofie Wågström (S) beskriver som långsiktigt och samhällsviktigt.

Foto: EEM/Erik Unnerdal

Eskilstuna2022-09-22 09:59

Förra året kunde solcellsparken som byggts på den gamla övertäckta deponin på Lilla Nyby tas i drift. Redan då hade Eskilstuna Energi och miljö långt gångna planer på att bygga ännu en anläggning för lokalt producerad solel. Men markförhållandena vid den tänkta placeringen längs med E20 i Folkesta höll inte måttet och det kommunala energibolaget inriktade sig då på att hitta en alternativ placering. 

undefined
Flygbild över Lilla Nyby med den befintliga solcellsanläggningen på plats.

Det arbetet har nu lett till ett beslut om att expandera den befintliga solcellsparken på Lilla Nybys deponi. Där produceras idag cirka 2 GWh. Den planerade utbyggnaden beräknas kosta 90 miljoner kronor och anläggningen ska kunna leverera runt 15 GWh om året, lika mycket som cirka 1 000 eluppvärmda villor använder.

– Det blir till ytan ungefär lika stort som den solcellspark HSB har i Strängnäs, säger Ann-Sofie Wågström (S), ordförande i Eskilstuna Energi och miljö.

undefined
Ann-Sofie Wågström (S) är ordförande i Eskilstuna Energi och Miljö.

Investeringsbeslutet fattades vid bolagets styrelsemöte på onsdagskvällen.

– Med det världsläge vi har idag och hur det påverkar elmarknaden känns det viktigare än någonsin att öka mängden el vi kan producera lokalt. Samtidigt innebär placeringen att vi inte behöver ta jordbruksmark i anspråk. Marken på deponin har inga andra användningsområden så det känns som en optimal lokalisering, säger Ann-Sofie Wågström.

Den el som produceras vid den befintliga parken kan privatpersoner välja att lägga till i sina elavtal. Produktionen från den nya anläggningen är främst tänkt för företagskunder som ska ges möjlighet att teckna avtal för att köpa andelar av elen. 

undefined
Solcellsparken på återvinningscentralen Lilla Nyby ska expandera rejält.

– Det känns väldigt bra att vi kommer kunna erbjuda lokalt producerad solel även till företag. Och den här långsiktiga och samhällsviktiga investeringen bidrar på sikt till att Eskilstuna kan uppfylla målet om att vara en klimatpositiv plats 2045.

Investeringsbeslutet ska godkännas av kommunfullmäktige under hösten och förhoppningen är att bygget kan inledas efter årsskiftet. 

– I dagsläget är det svårt att säga exakt när den nya delen av parken är invigd och klar, men så snart alla beslut är tagna och tidplanen är satt återkommer vi med mer information, säger Fredrik Stake, chef för området elhandel på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, ESEM i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!