Tolv procent av de som var anställda inom Kriminalvården vid årsskiftet hade slutat i juli. Motsvarande andel uppgick till cirka fem procent för några år sedan. Det visar siffror som Sveriges Radios ekoredaktion tagit fram.
Den höga omsättningen oroar fackförbundet SEKO som organiserar anställda på landets fängelser och häkten.
– Det är väldigt många som slutar och ersätts av nya som måste läras upp innan de blir varma i kläderna. Och det skapar en stress och en dålig arbetsmiljö som sliter enormt på personalen, säger Daniel Runsten, samordnare på SEKO:s region öst där bland annat Hällbyanstalten ingår.
Med en allt tuffare miljö inne på anstalterna påverkas också säkerheten menar han.
– Det blir fler incidenter, inte minst på grund av den överbeläggning som finns.
Enligt Daniel Runsten gör det stora rekryteringsbehovet att arbetsgivaren anställer personer som inte alltid är lämpade för yrket.
– Man tar stora risker som det är i dag. Många av dem som fått jobb hade inte anställts för fem år sedan. Alla passar inte att jobba inom Kriminalvården, säger han och pekar på faktorer som högre lön, bättre scheman och satsningar på förbättrad arbetsmiljö för att få fler kompetenta och erfarna att stanna kvar inom yrket.
Att personalomsättningen stundtals varit hög även på Hällbyfängelset bekräftas av anstaltschefen Peter Kjellin.
– Vi har haft en hel del avhopp men det ska också ses mot en stor ökning av personalstyrkan. På två år har vi gått från 100 till 180 anställda till följd av utökade platser. Så vi har haft en kraftig växtvärk som vi nu kommit ikapp med, säger han och tillägger att det är hård konkurrens om arbetskraften i Eskilstuna.
– Bland dem som är arbetslösa är långt ifrån alla anställningsbara.
Peter Kjellin nämner ett antal åtgärder som vidtagits i syfte att förbättra personalens villkor.
– Ett antal erfarna kriminalvårdare har avdelats med ansvar för att ta hand om och vägleda ny personal och det har fungerat bra. Vidare har vi ändrat stängningstiderna vilket skapar ett mer fördelaktigt arbetsschema. Förut var det inlåsning mellan klockan 19 och 07, numera är det klockan 18 till 08 som gäller.
Några farhågor kring säkerheten kopplat till personalläget ser han inte.
– Det har varit lugnt här i sommar och det ser bra ut inför hösten också.