Det var under tisdagseftermiddagen som beskedet kom att S:t Eskil kan komma att förlora sin huvudbyggnad, A-huset. Många elever och lärare blev upprörda över beslutet, däribland Beatrice Attered, som valde att starta en namninsamling.
– Det här är ett förslag till ett beslut som ska fattas i gymnasienämnden 13 juni. Innan dess vill vi kunna visa vad Eskilstunaborna tycker om det här förslaget. Det väckte så mycket känslor i går så jag tror det finns mycket opinion att visa på, säger hon.
Beatrice Attered är själv lärare på S:t Eskils gymnasium och har fått reaktioner från såväl nuvarande, men även tidigare elever efter det att förslaget presenterades.
– Jag tror inte bara att reaktionerna är starka för att det är en vacker byggnad och vi är emotionellt investerade, utan för att det är ett så huvudlöst förslag. Om man samtidigt ser på målet som presenterades i samma presentation så är det att Eskilstuna ska ha fyra starka gymnasieskolor med tydliga profiler där alla är attraktiva. Då känns det som att sticka kniven i ryggen på S:t Eskil att ta bort vårt ansikte utåt.
Insamlingen startades sent på tisdagskvällen och var vid 10-tiden på onsdagen redan uppe i 1 200 underskrifter.
– Jag har aldrig gjort någon namninsamling förut så jag vet inte hur fort det brukar gå, men i Eskilstuna tänkte jag nog att det skulle gå lite trögare. Så jag var glad när jag gick och la mig i går och såg att den var nära 800, så det gick fort. Vi snittade fyra namn i minuten ett tag, säger Beatrice Attered.
Bland underskrifterna finns såväl nuvarande som tidigare elever och även lärare.
– Jag vet att Eskils skoltidning har delat den, så det är många nuvarande elever och det är säkert många gamla elever. Det är de gamla eleverna som har kontaktat mig. Det är även lärare och tidigare, äldre generationer som har gått på S:t Eskil.
Namninsamlingen kommer att pågå fram tills dess att beslut i frågan ska fattas.
– Då presenterar vi insamlingen för gymnasienämnden inför deras beslut.
Skolan har även bjudit in gymnasienämnden till tisdagens arbetsplatsträff.
– Vi vill diskutera det här, för det är ju de som ska fatta beslutet, säger Beatrice Attered.