På grund av fiskbristen som råder i stora delar av Sverige har kultur- och fritidsförvaltningen inte kunnat plantera ut regnbåge i Eskilstunaån som planerat under maj 2022. Länsstyrelsen har skärpt kraven på inplantering av fisk, och ett flertal leverantörer som kommunen har varit i kontakt med har inte kunnat leverera som tidigare.
Beslutet att ta bort fiskekorten har upprört en del sport- och fritidsfiskare i Eskilstuna, men ses som positivt för det naturliga beståndet.
– Vi ser inga direkta negativa konsekvenser med beslutet, utan mest att det är tråkigt för alla som vill fiska ädelfisk i ån. Men det var inte försvarbart att låta fiskarna behålla sina årskort – nu återbetalar vi alla som drabbas, säger Mattias Albers, områdeschef, arenor och friluftsliv, Eskilstuna kommun.
Engagemanget har visat sig vara stort bland Eskilstunafiskarna och reaktionerna som har kommit efter beslutet har varit både positiva och negativa. En av de som ställer sig kritiskt till att fiskekorten tagits bort är Simon Persson, 23, som oroar sig för konsekvenserna.
– Alla är inte lika upplysta som jag, som har utbildat mig och fiskat i hela mitt liv. Alla ska kunna fiska, för det finns gott om fisk, men det är tack vare att regler finns som det fungerar. När fiskekorten används så skärper man sig. Man vet att det kan komma vakter och när man har betalt så bryr man sig och är rädd om det, säger han.
Från kommunens sida uttrycker man ingen större oro runt frågan, utan det viktiga nu är huruvida de ska fortsätta plantera in fisk eller inte.
– Om det är fiskbrist framåt så kommer det antagligen påverka kostnaderna. Det vi ser som positivt är att detta är ett sätt att få tillbaka det naturliga beståndet, och att fisket blir mer lätttillgängligt för alla. Det som kan bli negativt är om vi ser att man börjar fånga de stora fiskarna som finns naturligt i ån, och som är viktiga för ekosystemet. Då måste vi gå in och reglera det, säger Mattias Albers.
Simon Persson är besviken på hur fiskelivet i Eskilstuna har utvecklats under de senaste åren och menar att känslan av missnöje sprider sig bland fiskarna, och att det allt som oftast handlar om en avsaknad av tillit.
– Jag ser ett missnöje i sociala medier där folk är irriterande och pratar om revolt. Man vill inte längre gå ner och fiska för man litar inte på att det finns fisk eller att man tar hand om den fisk som finns. Fisket har räddat mitt liv och blev en trygghet för mig när jag befann mig i dåliga svängar. Det är ett helt ekosystem som kräver omsorg, och fisket bygger på en gemenskap som också kräver att man tar hand om det, säger Simon Persson.
I dagsläget kan man inte svara på hur det kommer att se ut framåt. Det är inga politiska beslut som har tagits, utan det som råder just nu är endast för i år. Men de skador som situationen kan medföra menar Simon Persson kan få allvarliga konsekvenser.
– Det är många som inte är medvetna om att i Eskilstunaån är det ett slutet system och det finns fiskar man inte får fånga – som behövs för att få välmående fiskstammar. Det som sker nu kan leda till överfiske och det är ett stort problem som kan bli farligt för framtidens fiske, säger han.