Tuffa krav på den som vill slippa amortering

Stigande räntor och inflation har satt många bolånekunder i en pressad situation. Bankerna har möjlighet att låta kunder slippa amortera – men kraven är höga och de flesta får avslag.

Allt fler ekonomiskt pressade bankkunder ansöker om att få slippa amortera på sina bolån under en period. Men långt från alla blir beviljade undantag.

Allt fler ekonomiskt pressade bankkunder ansöker om att få slippa amortera på sina bolån under en period. Men långt från alla blir beviljade undantag.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Tomas Oneborg/TT

Eskilstuna2023-04-10 07:55

För många hushåll har bolåneräntorna blivit en allt större utgift. I snitt 12 procent av den disponibla inkomsten går nu till räntebetalningar för nya bolånekunder. Det konstaterar Finansinspektionen i sin årliga bolånerapport. År 2021 låg siffran på runt 5 procent. Prognoser visar att räntebetalningarna kommer att öka till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten innan året är slut.

För att minska låneriskerna har Finansinspektionen bland annat infört amorteringskrav. Men för att underlätta för kunder som hamnat i ekonomisk knipa har bankerna möjlighet till en "ventil", att medge undantag från amorteringskravet så att kunden slipper betala av på sina lån under en period.

Finansinspektionens bild är att "ventilen" nu används i betydligt högre grad än de senaste åren. Från september 2022 till slutet av februari 2023 har ungefär 15 000 svenska bolånekunder fått ett tillfälligt undantag från amorteringskravet.

undefined
Finansinspektionen presenterade på tisdagen sin årliga bolånerapport.

Även i Eskilstuna hör allt fler kunder av sig och vill sänka eller slippa amorteringarna, säger representanter från Sparbanken Rekarne och Handelsbanken som tidningen varit i kontakt med. Men långt ifrån alla beviljas.

– Man ska ha fått väsentligt försämrade ekonomiska förutsättningar, exempelvis på grund av sjukdom eller arbetslöshet. Ofta finns inte de särskilda skäl som krävs för att plocka bort amorteringen, säger Jonas Larsson, kreditchef på Sparbanken Rekarne.

Banken märker att den ekonomiska situationen har förvärrats för många kunder.

– Vi märker absolut att det har blivit tuffare, med ökade kostnader både för räntor, el och mat. Det har också blivit tydligt att det är mycket enklare att få ihop kassan om man är två i hushållet än om man är ensam.

En av orsakerna till att många nu har svårt att få pengarna att räcka, är enligt Jonas Larsson att vi blivit vana med låg ränta och därmed att ha mer pengar över i plånboken.

– Många har vant sig vid en viss standard som man nu vill behålla. Men det gäller att förstå att kostnaderna kan hålla i sig. Man kanske måste skala ner och det är viktigt att fortsätta sparandet.

Men långt ifrån alla kunder ansöker om amorteringsfrihet, enligt Åsa Nordin, privatmarknadschef på Handelsbanken i Eskilstuna.

– Vi ser också en ökning av kunder som väljer att göra extraamorteringar på sina lån, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!