Det är i början av april som tvillingbröderna blir uppringda av äldreboendet där deras 95-årige mamma vårdas. De får veta att hon fått feber, men inte har några andra sjukdomssymtom.
Dagarna efteråt isoleras hon i sin lägenhet på grund av misstänkt coronavirus, vilket hon och ytterligare en boende också testas för.
Kort därpå kommer beskedet: Provet visar positivt för covid-19. Diskussioner om hur hon fått det uppstår. Boendet nekar först till att smittan förts vidare från någon ur personalen, enligt bröderna.
– Men vi har ju inte fått vara där på fyra-fem veckor, så vi kan inte ha dragit dit det, säger Jaroslav Srsen.
Den 9 april, på skärtorsdagens förmiddag, har febern försvunnit. Senare samma dag avlider Ottilie Srsen, bara någon vecka efter de första symtomen.
– Mamma var rätt gammal när hon gick bort, men hon dog på grund av coronaviruset. För hon var pigg i övrigt, säger Bernhard Sersen.
Samma vecka som hon gått bort kontaktas de av boendet. De vill att bröderna åker ut dit för att ta hand om sin mammas tillhörigheter.
– Jag svarar bara att vi är 70 plus och i riskgruppen. Vår läkare har avrått oss från att gå dit. De säger att de spritat av grejerna och föreslår att de kanske kan ställa det utanför entrén, men jag hämtar det inte ändå. Jag törs inte ta i möblerna, säger Bernhard Sersen och fortsätter:
– Jag blev irriterad. Först vägrade de låta oss komma dit – men när mamma var borta skulle möblerna bara ut. Vad jag tror är att de vill ha in en ny patient på boendet.
Deras pappa, som vårdas på samma äldreboende på en annan enhet, vet ännu inte om att hans fru har dött.
– Vi har sagt åt dem att de inte får säga något till pappa eftersom han är så känslig. Vi håller honom utanför det här så får vi se om jag och min bror får komma och hälsa på någon gång för att kunna berätta, säger Bernhard Sersen.
I nuläget är huvudfrågan vem som ska ta rätt på tillhörigheterna. Bröderna menar att ansvaret i detta extraordinära läge borde falla på kommunen, men upplever att de skjuter ifrån sig ansvaret och är svåra att få något besked från. Enhetschefen ska ha sagt att hon skulle tala med en chef ovanför, men återkom inte.
– Jag är mest arg att min mamma avlidit och sen är det vi som ska hand om allt. Det räcker väl att de tagit livet av mamma genom att släpa dit coronaviruset. Jag tänker inte sätta min fot där, när de inte konstaterat vilka som har det. Varför ska vi riskera livet? säger Jaroslav Srsen.
Enligt Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg vid Eskilstuna kommun, klassas tömning av en lägenhet som nödvändigt besök. Det är alltså tillåtet, men han poängterar att det är viktigt att besöket koordineras med enhetschefen för att kunna förbereda ett besök där smittspridningsrisken minimeras.
– Då kan det – beroende på förutsättningarna – betyda lite individuella lösningar. En del kanske får klä på sig skyddsutrustning och hämta grejerna, i vissa fall kanske vi kan vara behjälpliga med att packa ner bohaget och låta en flyttfirma komma och hämta det i stället, säger han.
Bröderna upplever att de inte fått återkoppling hur de ska göra. Vad säger du om det?
– Det låter som att det blivit någon miss i kommunikation, men jag kan se till att de får ett svar, säger Movitz.