Jimmy Palesjö har bott i ett hus på en hörntomt på Timjanvägen i Borsökna i 20 år.
Huset är i gott skick och träd, buskar och häckar på tomten är prydligt ansade och klippta.
Under sin tid i den vita villan har han kommunen aldrig haft något att anmärka på Palesjös fastighetsägaransvar. Fram till i förra veckan, då det kom ett brev från stadsbyggnadsförvaltningen.
I brevet informeras fastighetsägaren om att växtligheten på tomten utgör en trafikfara.
Trafiksäkerheten är viktig, det håller Jimmy Palesjö med om. Det är just därför han sett till att den välvda oxbärshäcken ut mot korsningen årligen klipps lägre än resten av häcken.
Läser man kommunens bifogade broschyr "Klarar du kravet på fri sikt?" och är lite petig så är dock Jimmy Palesjös häck i detta nu cirka 40 centimeter för hög.
– Jag visste inte att häcken bara får vara 70 centimeter hög, men det är väl bara att rätta sig efter vad de säger, säger Jimmy Palesjö.
Betydligt mindre förståelse har han för tajmingen. De trafiksäkerhetsförbättrande åtgärderna ska nämligen vara vidtagna senast den 7 januari, fyra veckor efter att han mottog brevet.
Uppmaningen avslutas med en upplysning om vad som händer om häcken inte klipps.
Då kommer ärendet "hanteras av stadsbyggnadsnämnden som kan komma att utfärda vite".
Då Jimmy Palesjö tog illa vid sig av brevet, och än mer av kontakten med ansvarig tjänsteman, har han kontaktat en trädgårdsmästare. På onsdagen var denne på plats för en bedömning.
– Det är inte optimalt att klippa en häck i december när det är snö och tio grader kallt. Det kan gå, men jag kan inte garantera att den klarar sig, säger trädgårdsmästaren.
Vid en snabb kontroll av andra häckar i några villaområden i Eskilstuna visar det sig att det snarast är i undantagsfall som häckar i motsvarande läge är max 70 centimeter höga och inte hänger ut över trottoarer.
– Men lagen gäller väl alla så jag antar att det är flera fastighetsägare som måste klippa sina häckar nu, säger Jimmy Palesjö.
Enligt Johnny Larsson på kommunens gatuavdelning har totalt cirka 400 hushåll fått samma uppmaning i närtid.
Han håller med om att tidpunkten för att kräva åtgärder kring växtlighet kan uppfattas som märklig.
– Vi förstår att fyra veckor inte är hållbart när det är vinter. Det får väl göras efter vintern, säger Johnny Larsson.
Det är inte så det uttrycks i brevet.
– Nej vi använder tyvärr ett standardbrev. Och snön och vintern kom efter att ha vi la ut breven så vi förstår att fastighetsägarna behöver längre tid att genomföra åtgärderna.
Kan fastighetsägarna vänta till i vår utan att riskera vite?
– Ja, absolut. Uppmaningen syftar egentligen till att vi ska hjälpas åt och få till en bra och trevlig trafikmiljö.
Varför kontrollerade ni inte växtligheten tidigare, eller väntade till i vår?
– Vi hade resurser över för att göra en större inventering av gatorna, nu precis innan snön, så vi passade på att åka runt. Vi tittade bland annat på det här med fri sikt, men även om det är hål och annat i gatorna. Sånt som vi själva ska åtgärda, säger han.
Enligt Johnny Larsson har växtinventeringen gjorts i bland annat Borsökna, Mesta, Hällby och Ekeby.
Och du kan ge lugnande besked till alla som fått ett brev av er?
– Ja, det kan jag göra. Men från väghållarens sida ser vi gärna att det åtgärdas så fort det bara går. Vi kommer inte att göra någon ny inventering före våren.