De påkallar medling för hyror – vill höja 11-12 procent

Knappt har förhandlingarna kring nästa års höjning av hyrorna i Eskilstuna påbörjats innan Hyresgästföreningen vill kalla in medlare i förhandlingarna med Fastighetsägarna.

"Det här blir en faciliterande medling, det betyder att man inte lyfter bort förhandlingen från det lokala. Medlaren går in i diskussionen mellan Fastighetsägarna och oss för att hjälpa de lokala förhandlarna till en lösning", säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region mitt, till höger i bild. Till vänster Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna mittnord.

"Det här blir en faciliterande medling, det betyder att man inte lyfter bort förhandlingen från det lokala. Medlaren går in i diskussionen mellan Fastighetsägarna och oss för att hjälpa de lokala förhandlarna till en lösning", säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region mitt, till höger i bild. Till vänster Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna mittnord.

Foto: Niklas Holm / Jessica Collin / Rikard W Larsson

Eskilstuna2023-11-30 19:32

Hyresgästföreningen menar att målet är att medlingen ska underlätta för de båda parterna att nå en överenskommelse, och undvika att förhandlingen drar ut på tiden.

– Det handlar inte om en tvist utan om att använda alla verktyg vi har för att nå en uppgörelse i förhandlingarna i ett allmänt komplicerat förhandlingsläge, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region mitt.

Fastighetsägarna mittnord företräder ett antal privata hyresvärdar i förhandlingarna och de orter som omfattas är Eskilstuna, Strängnäs, Flen, Katrineholm och Vingåker. Sammanlagt handlar det om hyror för 10 531 lägenheter, där 5 071 återfinns i Eskilstuna, 1 625 i Strängnäs och i Flen 261.

undefined
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region mitt.

 – Vi befinner i ett samhällsekonomisk prekärt läge. Vid en högkonjunktur och bra ekonomi är fönstret normalt större. Men i ett sånt här läge med lågkonjunktur och hög inflation, då minskar fönstret för en överenskommelse som båda parter accepterar, menar Marcus Kjellin.

Han förklarar att de just nu befinner sig i ett läge där de bedömer att en medlare behövs för att komma framåt.

– Det här blir en faciliterande medling, det betyder att man inte lyfter bort förhandlingen från det lokala. Medlaren går in i diskussionen mellan Fastighetsägarna och oss för att hjälpa de lokala förhandlarna till en lösning.

Det finns även eskalerande medling, när förhandlingen strandar, där en medlare tar över och fattar ett beslut om hyreshöjningen. Det är Hyresmarknadskommittén och hyresnämnden som gör detta.

undefined
I Eskilstuna handlar det om förhandlingar om nya hyror för 5 071 lägenheter.

– Den ekonomiska krisen gör det angeläget att förhandlingarna inte drar ut på tiden, både hyresgäster och hyresvärdar har ett intresse av att veta vilka hyror som gäller för nästa år och då behöver parterna ta ett gemensamt ansvar för att så smidigt som möjligt nå ett resultat.

Fastighetsägarnas utgångspunkt är 11-12 procent.

– Vi lämnar naturligtvis ett bud som utgår från hyresgästerna vid förhandlingarna. De har också haft ökade kostnader, som el och konsumtion, och deras marginaler har skurits ned redan. Deras motståndskraft till hyreshöjningar är betydligt sämre än tidigare.

Han förstår att hyresvärdarna har sina kostnadsökningar, men det har även hyresgästerna.

undefined
Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg för Hyresgästföreningen region mitt.

– 11-12 procent är ju orealistiska siffror, det är hyreshöjningar som enskilda fastighetsägare egentligen inte vill ha heller. Folk väljer då att flytta till mindre och billigare lägenheter för att ha råd med hyran, till exempel. Fastighetsägarna har en pressad ekonomisk situation och jag tror att vi kommer att se höjningar på de nivåer vi hade förra året.

Hyresgästföreningens begäran om medling är överlämnad till Fastighetsägarna mittnord, som nu ger sin syn.

– Det är hög tid att parterna når en överenskommelse. Förhandlingarna har nu pågått i snart två månader, säger Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna mittnord, och tillägger:

– För att undvika retroaktiva hyresjusteringar bör förhandlingarna vara klara inom två-tre veckor.

Han menar att den ekonomiska kris som drabbat både hyresvärdar och hyresgäster har medfört ett mycket komplicerat förhandlingsläge.

undefined
Björn Lundborg, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna mittnord

– Lokalt har vi på Fastighetsägarna haft en stark intention att komma överens, utan medling. Men som läget är ser vi det som positivt med ett medlingsförfarande vars syfte är att hjälpa de förhandlande parterna på traven att hitta en frivillig överenskommelse, i tid.

Björn Lundborg förklarar att de förhandlar inom ramen för den så kallade trepartsmodellen där Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna är överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter.

– De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med cirka 14 procent i de orter som nu är aktuella. Vi upplever att detta faktum försvårat förhandlingarna.

undefined
Förhandlingar för 10 531 lägenheter behöver medling.

Var står ni nu?

– Förhandlingarna handlar numera i mångt och mycket kring hur stor andel av de monumentala kostnadsökningar som hyresvärdarna respektive hyresgästerna ska bära. Här har vi olika bilder av den verklighet vi lever i.

Han menar att fastighetsbranschen är hårt pressad av kostnadsökningarna och har samtidigt ett behov av en långsiktigt rimlig avkastning för att kunna bibehålla kvalitet och undershållsnivå över tid.

– Samtidigt måste vi komma ihåg att hyresgästerna är mer skyddade mot skenande räntekostnader, dyrare fjärrvärme, höjda taxor, än dem som äger sin villa eller bostadsrätt.

Trepartsöverenskommelsen

De lokala parterna ska utgå från gemensamt överenskomna ekonomiska faktorer i de årliga hyresförhandlingarna.

Från och med förhandlingarna om 2023-års hyresjustering ska fem olika faktorer användas som grund för förhandlingarna.

Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, avfall, vatten och avlopp samt förvaltnings- och underhållskostnader.

Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP/capita samt inflation exklusive hyror.

Källa: Fastighetsägarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!