Kriminalvården i stabsläge – fullt i länets fängelser

Med 114 procents beläggning på landets fängelser i den högsta säkerhetsklassen och fulla häkten, gick Kriminalvården på tisdagen in i stabsläge. I Sörmlands enda häkte och på de tre anstalterna är det också fullt.

Hällbyanstalten i Kvicksund norr om Eskilstuna är Sörmlands enda klass 1-fängelse. "Anstalten har mer eller mindre varit fullbelagd en längre tid", säger Mikaela Sällberg, ställföreträdande kriminalvårdschef på Hällbyanstalten.

Hällbyanstalten i Kvicksund norr om Eskilstuna är Sörmlands enda klass 1-fängelse. "Anstalten har mer eller mindre varit fullbelagd en längre tid", säger Mikaela Sällberg, ställföreträdande kriminalvårdschef på Hällbyanstalten.

Foto: Jens Alvin/Arkivbild

Eskilstuna2020-09-25 04:45

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskriver Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren läget: "Läget är nu så allvarligt att vår förmåga att klara grunduppdraget och upprätthålla säkerheten är hotad".

I hela landet finns sju anstalter med säkerhetsklass 1. Dit hör bland andra Kumla, Hall och Hällbyanstalten i Eskilstuna. I den klassen är överbeläggningen 114 procent, om man exkluderar beredskapsplatserna, som ska vara just i beredskap. Räknar man in beredskapsplatserna är beläggningsgraden 101,23 procent, enligt Kriminalvårdens statistik. Att platsbristen är värst i fängelserna med högst säkerhetsklass beskriver Martin Holmgren som särskilt illa:

"Där placeras intagna som är dömda för allvarlig brottslighet och med förhöjd risk för våld, rymning, fritagning och fortsatt brottslighet. En del av dem har kopplingar till organiserad brottslighet och olika former av våldsbejakande extremism. Att det är just i den här säkerhetsklassen som platsbristen är som svårast är särskilt problematiskt."

Hällbyanstalten i Kvicksund norr om Eskilstuna är Sörmlands enda klass 1-fängelse.

– Anstalten har mer eller mindre varit fullbelagd en längre tid. Vi har 98 platser och utöver detta åtta så kallade beredskapsplatser, med dubbelbeläggning, på en avdelning. Vi håller även på att konvertera en mindre avdelning med sex beredskapsplatser, säger Mikaela Sellberg, ställföreträdande kriminalvårdschef på Hällbyanstalten.

Ytterligare två fängelser finns i Sörmland: Arnöanstalten i Nyköping och Mariefredsanstalten.

– Det är fullt på Arnö. Det är 91 platser och vi har 89 intagna. På den typ av anstalt som Arnö är kan det komma egna inställelser. Det är personer som ska avtjäna straff och som fått ett datum, men det händer att de kommer både före och efter det datumet. Det rår vi inte över, men vi ska ta emot dem, säger Thomas Stridh, kriminalvårdschef på Arnöanstalten.

I juni utökades platserna på Arnö från 75 till 91, när ett antal celler fick våningssängar.

Thomas Stridh ansvarar också för häktet i Nyköping, Sörmlands enda, med 34 platser, som tar emot personer som hör till Nyköpings och Eskilstuna tingsrätter.

– Det är likadant där. Det är daglig planering som gäller. Vi flyttar inte gärna personer som är häktade där det pågår utredning, men det gäller att vi har flyt på det här. Är någon dömd och klar och väntar på att straffet ska börja verkställas kan vi flytta personen.

På Mariefredsanstalten med 120 platser, berättar kriminalvårdschefen Linda Landin om läget:

– Det är alltid fullt. Om vi vet att någon ska bli frigiven fylls den platsen långt i förväg. Vi har egentligen 112 platser men har åtta dubbelbeläggningsplatser med våningssängar sedan 1 maj förra året. Det är helt enkelt så att man hamnar i en dubbelbeläggningscell när man kommer till oss, om det inte finns kriterier vi behöver ta hänsyn till, som riskgrupp för covid-19. Sedan får man en cell när det blir en ledig.

Hon välkomnar stabsläget.

– Vi har den verklighet vi har och det ser inte ut som att det kommer att lätta. Jag ser fram emot att man bygger och öppnar fler platser.

Kriminalvården har planer på att öka antalet platser med 1 400 på anstalter och 600 på häktet de närmaste tio åren. Bland annat ska två nya stora anstalter, en i Trelleborg och en i östra Sverige byggas.

Arrest, häkte och anstalt

Gripna kan högst hållas kvar i tolv timmar i polishusens arrestlokaler.

Den gripne ska förhöras så snart som möjligt och efter förhöret ska åklagare fatta beslut om personen ska släppas eller anhållas. Inom tre dagar efter anhållandet ska personen släppas eller häktas. Tingsrätten beslutar om häktning.

Häktade förs till häktet, där de får stanna kvar tills åtal väcks, eller tills det inte längre finns skäl till häktningen. 

Döms man till fängelse avtjänas straffet på anstalt.

Karta: Anstalten Mariefred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!