– Det viktigaste budskapet är att skolorna får arbetsro. De behöver inte göra neddragningar, säger Mikael Edlund (S), grundskolenämndens ordförande.
Annorlunda lät det för bara några veckor sedan.
– I början av januari fick vi besked om att vi saknade 69 miljoner för att kunna hålla uppe skolpengen på motsvarande nivåer som 2022. Summan justerades senare ned till 62 miljoner, men för oss handlade det bara om olika grader i helvetet. Vi hade fortfarande endast två skolor som såg ut att ha ekonomi i balans 2023. Så illa var det.
Bakom underskottet fanns försvunna statsbidrag på över 11 miljoner kronor och stora kostnadsökningar på bland annat mat och el. De skenande hyreskostnaderna har också spelat en avgörande roll, där skolorna under flera år inte har kompenserats fullt ut för sina lokalkostnadsökningar. Sammantaget stod man nu inför en ohållbar situation, berättar Edlund.
– Jag var tvungen att sätta mig ned med mina kollegor i majoriteten och resonera. Vi har hängt upp så mycket av vårt jobb mot gängkriminalitet och skjutningar på skolan. Jag kände att det här blir en katastrof om vi inte gör något.
Samtalen bar frukt. Nu lovar den politiska majoriteten 43 miljoner mer till skolan i ett engångsbelopp. För grundsärskolan skjuts hela underskottet på 13 miljoner till för 2023.
Var kommer pengarna från?
– Olika ställen. Men kommunen kommer främst ha en stor inkomst på grund av engångsintäkter i år som vi kan använda, säger Edlund.
En rad andra åtgärder föreslås också för att nå budget i balans. Däribland ska en dialog föras om effektiviseringar av måltidsverksamheten.
De extra pengarna ger plåster på såren. Men på sikt menar Edlund att finansieringen av skolan behöver göras om i grunden så att lokalkostnader inte längre täcks med skolpengen. En utredning ser just nu över frågan och kommer att presentera förslag senare i vår.
Edlunds besked välkomnas av facket. Även om vissa skolor kan ha fortsatta svårigheter utifrån tidigare underskott bringar löftet lugn åt verksamheten, menar Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande på Sveriges lärare i Eskilstuna.
– Ja, det var ett härligt besked. Sedan vet jag inte om vi vågar ropa hurra ännu eftersom det fortfarande är flera beslut och åtgärder som ska klaras ut.