Det var i oktober förra året som en kvinna kom in till Kvinnokliniken på Mälarsjukhuset för att göra en bukoperation. När hon vaknade upp hade hon extrema smärtor i buken och kände att något var fel.
Läkaren sa till henne att det var normalt med smärta efter operationen och uppmanade henne att gå upp och röra på sig. Först tre dagar efter operationen tog läkare in kvinnan på röntgen. Då var hennes mage uppsvälld och hade stora blåsor och kvinnan klagade på smärta. Under röntgen upptäckte läkarna att den ST-läkare som avslutat operationen hade glömt att ta ut en av operationsdukarna ur magen efter operationen.
Kvinnan fick opereras akut och duken avlägsnades. Kvinnan fick vårdas på sjukhus elva dagar efter operationen och fick efteråt också allvarliga problem med tarmen och en infektion i magen.
Kvinnan anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskat ärendet och kritiserar hur läkarna hanterade situationen.
Sjukhuset får i utredningen kritik för att den ST-läkare som avslutade operationen, trots att hen var relativt oerfaren, inte fick mer stöd av en erfaren kollega.
Under operationen var operationssköterskan och undersköterskan osäkra på hur många dukar som fanns kvar efter operationen. Ivo kritiserar hanteringen av redskapen samt att ingen övervägde att röntga kvinnan efter operationen, trots att det fanns en misstanke om att en operationsduk saknades.
Slutligen får sjukhuset kritik för att patienten inte fick någon information om varför hon skulle opereras en andra gång och först efteråt fick veta att det var på grund av duken i magen.