Prover av det kommunala dricksvattnet visade förhöjda halter av koliforma bakterier. Energi och miljö gick därför på onsdagseftermiddagen ut med en rekommendation att koka vattnet innan det dricks. Uppmaningen, som kvarstår under helgen och nästa vecka, gäller Kjula, Ramshammar, Svista, Hagnestahill och Gredbylund. Någon prognos på när vattnet återgår till normala bakterienivåer fanns inte på torsdagen. Felsökning och provtagning fortsätter och under tiden spolas ledningarna, vilket kan ge missfärgat vatten i kranen.
Energi och miljö valde att sprida informationen via ett pressmeddelande samt på sin egen hemsida och i sina egna sociala medier. Däremot gick inga sms ut. Det här var många upprörda över och bolagets eget kommentarsfält fylldes av kritik.
"Varför har ni inte skickat ut detta på sms? Alla har inte Facebook! Riktigt dåligt! Jag hann dricka av vattnet innan jag fick veta", skriver en Kjulabo. "Under all kritik att inte sms går ut till berörda. Ni är ju annars väldigt duktiga på att sms-bomba när ni byter dag på sophämtning, så förstår inte ert sega agerande nu", skriver en boende i Hagnestahill.
Bolagets kunder har möjlighet att anmäla sig till en sms-tjänst för att få information direkt till mobilen, bland annat om sophämtning. Men någon information om vattenbakterierna sändes alltså inte ut.
– Jag kan till viss del hålla med om kritiken. Vi ska se över om vi kan förbättra det, säger Markus Nylander, VA-chef på Energi och miljö.
Bolagets hemsida låg också nere under kvällen, vilket försvårade för kunderna att hitta information. Eskilstuna-Kuriren bedömde att kokningsrekommendationen kunde betraktas som ett viktigt meddelade till allmänheten, och valde därför att låsa upp artikeln så att även icke-prenumeranter kunde läsa den.
Energi och miljö gick alltså ut med informationen på onsdagseftermiddagen. Men enligt en uppgiftslämnare till tidningen hade bolaget kännedom om de förhöjda bakteriehalterna redan dagen innan. Markus Nylander bekräftar att de fick signaler redan på tisdagen.
– Det var provsvar som inte var säkerställda. Vi höjde direkt beredskapen, men vi behövde få svaren verifierade. Det hade kunnat handla om naturliga bakterier eller något annat. Det finns alltid en risk med att gå ut med något som sedan visar sig inte vara något.
Det betyder att de berörda hushållen använde vattnet i över ett dygn innan de fick information om att vattnet borde kokas. Markus Nylander tycker däremot inte att man ska vara orolig om man har råkat dricka vattnet direkt från kranen. Gränserna är strängt satta och bakteriehalterna är väldigt låga, menar han. Proverna har visat halter på 12–13 bakterier per 100 milliliter vatten. Gränsvärdet ligger på 10 bakterier.
– Har du eget vatten ligger gränsvärdet däremot på 500 bakterier, då är de här nivåerna helt normala. Det ska till en hel del om man ska bli sjuk av vattnet. Jag skulle inte vara orolig, säger Markus Nylander.
Energi och miljö fick också kritik för den karta de publicerade som visar vilka områden som är berörda. "Dålig karta. Är svårt att avgöra vart gator går och vart gränserna går" skriver en kvinna i kommentarsfältet.
– Vi ska titta på om vi kan få tag på en bättre karta. Vi ville få ut informationen så fort som möjligt. Om man bor i gränsområdena bör man följa rekommendationerna, säger Markus Nylander.