"Vi behöver inte betala ut några bidrag, men vi har gjort det ändå. Och nu tänker vi sluta med det."
Det är ungefär kontentan av kommunens resonemang gällande bidragen till vägföreningar och samfälligheter på landsbygden.
Varje år betalar kommunen ut totalt 2,4 miljoner kronor till 245 samfälligheter, för skötseln av enskilda vägar. Utöver detta har samfälligheterna också möjlighet att söka statligt stöd. Dessutom betalar oftast de boende längs vägen en avgift till föreningen varje år.
För att frigöra medel för att "få en budget i balans" föreslår nu samhällsbyggnadsförvaltningen att bidragen dras in från och med nästa år. Förslaget väntas klubbas på nämndens sammanträde den 28 augusti. Det slutgiltiga beslutet ska sedan tas av kommunfullmäktige.
Årets bidrag är däremot inte hotat, utan kommer att betalas ut under fjärde kvartalet som vanligt.
Samhällsbyggnadsförvaltningen konstaterar att kommunen inte är ålagd att betala ut kommunalt vägbidrag och att de flesta kommuner inte erbjuder detta stöd.
Enligt underlaget till beslut har information gått ut till alla berörda vägföreningar. Det är något som Katarina Söderberg, sekreterare i Brännevad-Strand-Barva samfällighetsförening inte håller med om.
– What? Det här visste jag absolut inte om. Jag sparar alla papper som gäller vägföreningen men det här har jag inte sett.
Hennes vägförening får, utöver statligt stöd, ett kommunalt bidrag på drygt 12 000 kronor årligen. Pengar som är viktiga för verksamheten.
– Vi behöver varenda krona. Vi har gjort en underhålls- och förnyelseplan där vi räknar med dessa pengar, säger Katarina Söderberg.
Längs vägen som de får stöd för ligger exempelvis en badplats och en golfbana. Verksamheter som även innebär en hel del gäster som inte bor längs vägen.
– Pengarna används till att upprätthålla vägstandarden. Underhåll som grusning, dikning och plogning. 12 000 är mycket pengar för oss och vi gör mycket bra för dem.
Ett indraget bidrag kommer att ge konsekvenser. Men att stänga vägen för olika trafikantgrupper är inte aktuellt.
– Nej det går inte. Men medlemmarna kommer att behöva betala mer.
Samma konsekvenser väntar de boende inom Lilla Smedbys vägsamfällighetsförening i Tumbo. Esbjörn Sundström är ordförande och tycker att det kommunala bidraget är en rättvisefråga.
– Vi är med och betalar skatt för vägar i stan som vi inte använder. De pengarna borde gälla även här ute. Det är inte bara de boende som åker här utan även kommunala fordon som exempelvis sopbilen. Det borde ligga i kommunens intresse att vi fortsätter att hålla ordning på vägen. I dag sköter vi den exemplariskt, får jag ändå lov att säga.
Esbjörn Sundström påpekar att vägen också används av en hel del besökare.
– Det är den enda körbara vägen till skogen där bland annat Bogsten fornborg ligger, som är populärt bland klättrare. Det är också ett fint bärområde. Det borde vara ett allmänintresse för kommunen att inte stänga till den tillfarten.
Ett indraget bidrag skulle betyda en ökad kostnad för medlemmarna i vägföreningen på runt 500 kronor om året.
– Inne i stan betalar man ingenting för vägarna, konstaterar Esbjörn Sundström.