Krogägaren Tom: "Får vara lite polis"

Gäster som vågar sig in för att det är lite folk och en krögare som känner sig som en polis – en fredagskväll på restaurang Kalas är inte som förut.

När restaurangens ägare, Tom Nyström rör sig bland gästerna är det inte som förut. "Istället för att man är den trevliga krögaren får man vara lite polis och tillrättavisa folk".

När restaurangens ägare, Tom Nyström rör sig bland gästerna är det inte som förut. "Istället för att man är den trevliga krögaren får man vara lite polis och tillrättavisa folk".

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2021-01-28 10:39

Strax efter öppning är gästerna lätträknade på restaurang Kalas. 

– Jag vill stötta den lokala restaurangbranschen. Men det var inte därför jag gick ut, det var för att ta ett glas med min nära väninna som jag inte träffat sedan corona bröt ut. Men vi kramas inte, säger en gäst som inte vill framträda med namn.

Så sakteliga fylls lokalen på. Kompisarna Jasmin Hamad, Veronica Soulaka, Dilan Kanat och Zubida Rashid slår sig ner vid fönstret. Förr gick de ut varje vecka. Nu är det två månader sedan sist.

– Vi är väldigt försiktiga och såg att det var lite folk här. Vi firar att tentaperioden är avslutad.

undefined
Försiktiga krogkunder – Jasmin Hamad och Veronica Soulaka valde Kalas för att det var lite folk.

Vid bardisken hänger Mathias Lander och sonen Levi.

– Kalas är stans bästa restaurang, jag brukar köra takeaway, säger han och haffar sin halloumiburgare och pizza.

Restaurangens ägare, Tom Nyström tar emot beställningar. När han rör sig bland gästerna är det inte som förut.

– Istället för att man är den trevliga krögaren får man vara lite polis och tillrättavisa folk genom att säga "skärpning här nu, sätt dig ner". Ibland har jag kanske till och med låtit lite sur när man egentligen är jätteglad att de är här och äter hos oss. 

Restaurang Kalas brukar vanligtvis ha gäster i alla åldrar.

– Det har varit så kul genom åren, vi har allt ifrån barnfamiljer till ungdomar och par i 90-årsåldern. De som fortsatt komma är i åldrarna 20-45.

undefined
Halloumiburgare och pizza – Mathias Lander och sonen Levi föredrar takeaway. "Kalas är stans bästa restaurang".

Du verkar i en bransch som går på knäna, hur har ni det?

– Vi har lite trogna stamgäster som hjälper oss att betala räkningarna, men det vet jag knappt om jag törs säga. Jag är inte bitter med det är jättetufft.

Han påpekar att krogbranschen, som till stora delar består av småföretagare, får betala ett högt pris.

– Jag är fullt medveten om att folk dör och jag menar inte att det bara är synd om krögare. Men smittan sprids överallt, min bror är lärare, han träffar tusentals barn i veckan. Då får man väl ta i med hårdhandskarna överallt och köra en form av lockdown i hela landet. Nu stryps vi långsamt. Överlag kommer det att bli katastrof med mycket arbetslöshet och konkurser. 

Hur har folk anpassat sig till tiderna?

– Vi hinner bara med en sittning, folk har sina middagstider. Och vi har inte promotat någon AW eller liknande. Det känns nästan olagligt i dessa tider att försöka få gäster. Några skulle säkert haka på om vi hade ett tidigt musikquiz där man sitter åtskilda, men det känns som att skjuta sig själv i foten. Vi kör på takeaway-grejen, det är mer accepterat. 

undefined
Takeaway är ett populärt alternativ i coronatider.

Tom Nyström upplever att de ständigt har ögonen på sig.

– Hela coronaåret är det nog vi som har haft allra flest besök av miljö- och hälsa och andra myndigheter. Vi har blivit väldigt hårt uppvaktade. Det är bra att de är ute och tittar att allt sköts, men det har absolut varit påfrestande. 

Även denna kväll avläggs ett sådant besök.

– Du ser! Vi har klarat alla dessa besök utan en enda prick, det känns kul att kunna vara det stället i Eskilstuna. Sedan har myndighetspersoner varit här privat och stått och kramats. Folk slappnar av när de är privata – jag tillrättavisar dem också. 

Klockan har blivit halv sju när sorlet nästan påminner om en vanlig fredag. Om det inte vore för handspriten på disken och avstånden mellan borden. Tjejgänget vid fönstret har fått sin mat, fotograferar den – och ler.

– Man uppskattar verkligen detta på ett helt annat sätt nu. Det blir något att längta efter.

undefined
Krogvanorna har förändrats radikalt för kompisarna Jasmin Hamad, Veronica Soulaka, Dilan Kanat och Zubida Rashid, 21. "Vi är väldigt försiktiga", säger gänget som gick till restaurang Kalas för att fira att tentaperioden avslutats.
Alkoholservering

Den 24 december 2020 till 24 januari 2021 får servering av alkoholdrycker ske senast klockan 20.00. Detta innebär att förordningens 3 § om serveringsförbud mellan klockan 22.00 och 11.00 har skärps till att servering av alkoholdrycker får ske senast klockan 20.00 istället för till klockan 22.00.

Efter den 24 januari ska förbud mot att servera alkohol efter kl 22.00 åter gälla till utgången av februari 2021. 

Källa: Folkhälsomyndigheten.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!