2017 bestämde politikerna i fullmäktige att krogar och restauranger skulle få ha uteservering året om. Intresset har dock varit svalt och hittills har Mocca deli på kroggatan varit den enda krogen som nappat. Men snart får de sällskap av Western Burgers på Kungsgatan. Krogens ägare Marwan Talal har fått ett tidsbegränsat bygglov beviljat under fem år för en inglasad byggnad som uppfyller de högt ställda kraven på hållfasthet mot snö och hård vind.
– Det har tagit tid att få alla tillstånd men nu när allt är klart känns det väldigt bra, säger han och räknar med att kunna inviga uteserveringen någon gång i början av maj.
Genom luftkonditionering, öppningsbara glasrutor och ett rullbart tak ska både ljus och värme kunna regleras till en behaglig miljö året runt.
Uteserveringen ska rymma 50 till 60 sittande gäster.
– Vi kommer göra plats för riktiga möbler så man kan sitta bekvämt och fint, säger Marwan Talal och berättar att investeringen ligger på cirka en miljon kronor.
– Det är dyrt men man måste satsa för att få den här stan att leva. Vi har en negativ utveckling i centrala Eskilstuna med alla butiker som försvunnit. Vi måste locka tillbaka folk.
Förutom satsningen på den inglasade året runt-öppna uteserveringen ska Marwan Talal bygga om restaurangen invändigt med ett utvidgat koncept, något som kommer stå klart någon gång efter sommaren.
– Vi ska renovera och bygga om baren och kommer naturligtvis fortsätta med vår hamburgermeny. Men vi ska även bygga ut restaurangen i de lokaler som ligger precis bredvid på Carelligatan. I den delen kommer vi har servering med varmrätter, pasta och sallad som gästen plockar själv men där det även går bra att ta en fika.
Inriktningen på Talals investering välkomnas av Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg på Eskilstuna kommun:
– Det är mycket positivt att vi har näringsidkare i stadskärnan som vill satsa och utveckla sin verksamhet. Att komplettera verksamheten med en inglasad uteservering kan förbättra de kommersiella förutsättningarna. Det skapar liv och rörelse i gatumiljön, förlänger säsongen och ökar förhoppningsvis omsättningen i och med att man skapar ett ännu bättre erbjudande gentemot sina gäster, säger hon.