Från idag blir det fritt fram att göra nästan allt du gjorde innan pandemin bröt ut. I alla fall om du är vaccinerad. För krogar, kaféer och restauranger innebär det att de får återgå till sina vanliga serverings- och öppettider. Samtidigt släpps kraven på hur stora sällskapen får vara och vilket avstånd som är tillåtet mellan borden.
Göran Pettersson, som bland annat driver krogarna Biff och Grill/Gränden, Vinäger och den säsongsöppna restaurangen Vinäger Glashuset på Fristadstorget, tror att ordningen i nöjeslivet kommer att bli bra mycket bättre än tidigare.
– Det känns ju väldigt bra efter ett och ett halvt år med restriktioner. Det blir nog som ett kosläpp på våren när alla ska ut på nytt.
Han är, liksom flera branschkollegor, glad att ordningsvakter och restaurangpersonal åter kan få ägna sig åt normala arbetsuppgifter och på så sätt fokusera på att hålla gästerna på bra humör.
– Det är inte helt okomplicerat att hålla koll på 300 gäster alla gånger och med lättnaderna kommer också en hel del irritationsmoment försvinna.
Tony Mansour, som driver restaurangkedjan Mocca Deli i Eskilstuna och i ytterligare fyra städer, ser också fram emot avvecklingen i restriktionerna.
– Det har varit en stor press att behöva hålla koll på gästerna och det blir en stor lättnad. Nu blir bemanningsfrågan en stor utmaning i stället. Jag har under mina 25 år i branschen aldrig varit med om att det varit så svårt att hitta kompetent personal, säger han.
Steg 4 i regeringens avvecklingsplan för restriktionerna innebär att det blir fritt fram för fullsatta konsertlokaler och att det dessutom tillåts konserter inomhus på serveringsställen.
Krögaren Cian Alkoyun, som driver Sportbaren O´Learys och Royal Oak på kroggatan, tar inget för givet och är beredd på att det kan komma bakslag.
– Det känns så klart väldigt bra, men också lite overkligt. Nu hoppas jag att alla tar sitt ansvar så vi kan fokusera på att ge gästerna en perfekt krogupplevelse och se till att folk har roligt när de är ute.
Han beskriver tiden med pandemin som en balansgång på flera sätt.
– Det är svårt när vi har en trubadur som drar igång publiken och en vakt som ber dem dämpa sig. Det biten hoppas jag vi är klara med nu.