Så tycker Eskilstunas krögare om de nya restriktionerna

Krogarna har fått nya restriktioner – igen. Max åtta per sällskap och stängning klockan 23 gäller från onsdag.
"Det känns såklart inte bra, vi går inte runt med begränsade öppettider", säger Cihan Alkoyun som driver krogarna O'Learys och Royal oak i Eskilstuna.

Tony Mansour som driver restaurang Mocca Deli är positiv till de stödåtgärder som politikerna lade fram under måndagen.

Tony Mansour som driver restaurang Mocca Deli är positiv till de stödåtgärder som politikerna lade fram under måndagen.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2022-01-10 21:05

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Magdalena Andersson presenterade under måndagen de nya restriktionerna som träder i kraft den 12 januari. Det rör sig om bland annat öppettider till klockan 23 och max åtta personer per sällskap för restauranger med serveringstillstånd. Eskilstunakrögaren Cihan Alkoyun menar att det bara är att rätta sig efter vad som sägs, men om man ser någon logik i det är en annan sak.

– Får man mindre covid innan klockan 23 än efter? Om det nu är ovaccinerade som till 85 procent belastar sjukvården, borde man då inte kunna få bedriva sin verksamhet för de som har vaccinpass?, säger han.

Han förklarar att de hade förväntat sig att de istället skulle använda vaccinpass som ett verktyg, då de har ett 20-tal åtgärder för att motverka smittspridning. I restaurangbranschen har de anställda inte samma möjlighet att arbeta hemifrån och Cihan Alkoyun uppskattar att de kommer att förlora ungefär 40 procent av intäkterna till följd av de nya restriktionerna.

undefined
Cihan Alkoyun driver krogarna O'Learys och Royal Oak i Eskilstuna.

– Det känns såklart inte bra. För nattklubbar så förstår jag logiken men inte för restauranger. Sen är det uppenbart att ingen i regeringen har bedrivit en egen verksamhet, att gång på gång kräva att man ska ställa om på ett par dagar är absurt. Vi går inte runt med begränsade öppettider.

Tony Mansour, krögare och grundare för Mocca Deli i Eskilstuna säger att restriktionerna inte direkt påverkar dem eftersom de redan stänger innan 23, men att det självklart kan leda till en negativ dominoeffekt om färre människor rör sig ute. Han anser också att det inte känns helt rättvist att lägga allt ansvar på restaurangbranschen.

– En lag borde gälla för alla, trängsel finns överallt så det är omöjligt att lägga det på oss. I slutändan är det är upp till varje individ att ta eget ansvar och respektera restriktionerna.

undefined
Tony Mansour som driver restaurang Mocca Deli är positiv till de stödåtgärder som politikerna lade fram under måndagen.

Hans förhoppning är dock att människor fortfarande kommer att röra sig ute och unna sig ett restaurangbesök, men självklart inom ramen för de riktlinjer som gäller.

– Nu har vi levt i denna pandemi i två år, jag tror inte att det är bra för människor att vara isolerade. Så länge man är vaccinerad och håller avstånd så tycker jag att man ska se till att komma ut, speciellt i dessa kalla och gråa tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!