Restaurang Söderhaket donerar just nu måltider under tre veckor till härbärget i Eskilstuna. Inspirationen kom från Rekarne Sparbankens kampanj #coronakampen där lokala företag uppmanades att stötta olika verksamheter lokalt. Då medverkade Söderhaket och donerade matlådor till härbärget.
– Efter det kände vi att vi måste göra något mer, säger Hanna Larsson, servitris på Söderhaket.
– Kan man så vill man hjälpa till, tillägger kocken Rico Ericson.
För att finansiera idén sålde de landgångar i december för 149 kr styck. För varje såld landgång donerades en måltid till härbärget, på så sätt var det restaurangens kunder som finansierade idén.
– För oss har det bara kostat tid då vi gått upp extra tidigt under december månad för att göra landgångarna, säger Hanna Larsson.
Restaurangen är nu inne på andra donationsveckan och de lagar främst husmanskost. Det har härbärgets gäster önskat då många av dem har dåliga tänder och därför efterfrågat lättuggad mat. Det har bland annat varit lax med grönsaksstuvning och stekt fläsk med löksås. På helgerna skickar de även med efterrätt av något slag.
– Vi har fått väldigt bra kontakt med de som sover på härbärget. Det är så mycket man inte förstår om de hemlösa, säger Hanna Larsson.
En stark drivkraft för restaurangen har också varit glädjen som matlådorna ger för både personal och gäster på härbärget.
– Det ger så mycket och vi hoppas att fler restauranger hakar på, säger Hanna Larsson.
Hanna Larsson och Rico Ericson berättar om när en hemlös man kom förbi Söderhaket en sommarkväll. Han hade gått från Flen i tofflor för att få plats på härbärget men fick ingen sovplats den kvällen.
– Han frågade om han kunde få något att äta och dricka. Han berättade att han inte ätit på flera dagar, säger Rico Ericson.
Den hemlösa mannen fick mat och vatten. Det blev en ögonöppnare.
– Det får en att tänka till och det finns mycket som man själv tar för givet, säger Rico Ericson.
Hanna stämmer in. De hoppas båda på att fler restauranger ska följa efter och hjälpa härbärget.
– Många fokuserar på att ge bara under december, men året är så mycket mer än bara den månaden, säger hon.
Responsen har varit positiv från kunderna och restaurangen kommer definitivt att göra något mer i framtiden, intygar de.