Bara dagar innan studenten i Eskilstuna kunde restaurang Takterrassen öppna intill parken vid Nybron i centrum.
Sommaren beskriver Ă€garen Daniel Varli som en succĂ© dĂ€r Eskilstunaborna strömmade till restaurangen dag efter dag â liksom besökare frĂ„n nĂ€rliggande stĂ€der.
Det ledde flera gÄnger om till köer in till restaurangen.
â Det har varit otroligt mycket folk, det var fullbokat nĂ€stan varje kvĂ€ll under hela semestern. MĂ„nga gĂ€ster bokade bord tidigt och nĂ€r folk som inte bokat kom hit var det redan fullt. Vi fick anvĂ€nde taket för drop in-gĂ€ster dĂ€r de kunde börja med en drink och vĂ€nta pĂ„ att fĂ„ en plats i restaurangen dĂ€r nere, sĂ€ger han.
Men nu Àr ovandelen, taket, stÀngt för sÀsongen.
DÀrmed finns ocksÄ en större oro för framtiden. Hur ska restaurangen leva vidare efter succésommaren?
För nu har restaurangen, precis som mÄnga andra i branschen, en tyngre tid framför sig.
â Nu Ă€r vi tillbaka till vardagen, alla har börjat arbeta. Det rullar pĂ„ bra fortfarande, inte som i somras men Ă€ndĂ„ rĂ€tt mycket folk.
Han konstaterar att de allra flesta i restaurangbranschen fÄr kÀmpa.
â Restaurangbranschen Ă€r extremt tuff nu, alla jag kĂ€nner sĂ€ger samma sak. Allt har blivit dyrt, Ă€ven för oss. NĂ€r folk spar in sĂ„ spar man in pĂ„ mat och restaurangbesök, vilket vi givetvis kĂ€nner av.
Varli berÀttar att han ser mÄnga konkurser bland kollegorna.
â Det har i grunden med coronan att göra. De som tog uppskov pĂ„ skatter dĂ„ fĂ„r problem nu nĂ€r Skatteverket vill ha in pengarna. Allt fler restauranger börjar gĂ„ omkull, det Ă€r vĂ€ldigt trĂ„kigt.
Han förklarar att lönsamheten blir allt sÀmre.
â Vi har dyra inköp och kan inte sĂ€tta pĂ„ ett pris pĂ„ maten som Ă€r orealistisk. Vi fĂ„r sĂ€mre vinstmarginal, folk gĂ„r inte ut lika mycket som förr i tiden och det beror pĂ„ att man har mindre pengar kvar i plĂ„nboken.
Och det Àr inte bara Eskilstuna.
â Det ekonomiska lĂ€get i Sverige har att göra med att vi har de tufft. SĂ„ det Ă€r inte bara hĂ€r i Eskilstuna, jag har varit till Stockholm och det Ă€r ser likadant ut dĂ€r.
Han sÀger att folk började jobba mer hemma under pandemin dÀr de Àven lagade mer mat.
â Det har Ă€ndrats nu mot innan coronan. Förr Ă„t folk lunch ute fyra dagar i veckan, nu Ă€r det kanske en. Det sĂ€tter sina spĂ„r för oss i branschen.
Varli ser dock positivt pÄ ÄterstÄende Ärsslutet. Sen kommer den vÀrsta tiden pÄ Äret, början av 2025.
â Januari och februari Ă€r inga roliga mĂ„nader för oss, dĂ„ blir det lugnt och stillsamt nĂ€r folk har ont om pengar.