Bara dagar innan studenten i Eskilstuna kunde restaurang Takterrassen öppna intill parken vid Nybron i centrum.
Sommaren beskriver ägaren Daniel Varli som en succé där Eskilstunaborna strömmade till restaurangen dag efter dag – liksom besökare från närliggande städer.
Det ledde flera gånger om till köer in till restaurangen.
– Det har varit otroligt mycket folk, det var fullbokat nästan varje kväll under hela semestern. Många gäster bokade bord tidigt och när folk som inte bokat kom hit var det redan fullt. Vi fick använde taket för drop in-gäster där de kunde börja med en drink och vänta på att få en plats i restaurangen där nere, säger han.
Men nu är ovandelen, taket, stängt för säsongen.
Därmed finns också en större oro för framtiden. Hur ska restaurangen leva vidare efter succésommaren?
För nu har restaurangen, precis som många andra i branschen, en tyngre tid framför sig.
– Nu är vi tillbaka till vardagen, alla har börjat arbeta. Det rullar på bra fortfarande, inte som i somras men ändå rätt mycket folk.
Han konstaterar att de allra flesta i restaurangbranschen får kämpa.
– Restaurangbranschen är extremt tuff nu, alla jag känner säger samma sak. Allt har blivit dyrt, även för oss. När folk spar in så spar man in på mat och restaurangbesök, vilket vi givetvis känner av.
Varli berättar att han ser många konkurser bland kollegorna.
– Det har i grunden med coronan att göra. De som tog uppskov på skatter då får problem nu när Skatteverket vill ha in pengarna. Allt fler restauranger börjar gå omkull, det är väldigt tråkigt.
Han förklarar att lönsamheten blir allt sämre.
– Vi har dyra inköp och kan inte sätta på ett pris på maten som är orealistisk. Vi får sämre vinstmarginal, folk går inte ut lika mycket som förr i tiden och det beror på att man har mindre pengar kvar i plånboken.
Och det är inte bara Eskilstuna.
– Det ekonomiska läget i Sverige har att göra med att vi har de tufft. Så det är inte bara här i Eskilstuna, jag har varit till Stockholm och det är ser likadant ut där.
Han säger att folk började jobba mer hemma under pandemin där de även lagade mer mat.
– Det har ändrats nu mot innan coronan. Förr åt folk lunch ute fyra dagar i veckan, nu är det kanske en. Det sätter sina spår för oss i branschen.
Varli ser dock positivt på återstående årsslutet. Sen kommer den värsta tiden på året, början av 2025.
– Januari och februari är inga roliga månader för oss, då blir det lugnt och stillsamt när folk har ont om pengar.