Krogens oro – trots sommarsuccĂ©n: "Extremt tuff nu"

Sommaren var en succé.
Men nu kommer en oroande tid för Takterrassen och hela restaurangbranschen.
– Den Ă€r extremt tuff nu, alla jag kĂ€nner sĂ€ger samma sak, sĂ€ger Ă€garen Daniel Varli.

"Sommaren var fantastisk för oss, det vÀllde in folk varje dag. Vi hade ofta bra vÀder i somras men vi hade Àven fullt om det inte var bra", berÀttar Daniel Varli, Àgare av restaurang Takterrassen i Eskilstuna centrum.

"Sommaren var fantastisk för oss, det vÀllde in folk varje dag. Vi hade ofta bra vÀder i somras men vi hade Àven fullt om det inte var bra", berÀttar Daniel Varli, Àgare av restaurang Takterrassen i Eskilstuna centrum.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-11-16 21:26

Nyheten i korthet

  • Restaurangen Takterrassen i Eskilstuna har haft en framgĂ„ngsrik sommar med fullbokade kvĂ€llar och besökare frĂ„n hela regionen, enligt Ă€garen Daniel Varli.
  • Trots framgĂ„ngen under sommaren, pĂ„pekar Varli att restaurangbranschen generellt sett kĂ€mpar, med ökade kostnader och minskad efterfrĂ„gan pĂ„ grund av pandemin.
  • Takterrassen planerar nu för julbord och a la carte-meny parallellt, trots att det blir en utmaning för köket. Varli ser fram emot resten av Ă„ret, och vet att januari och februari traditionellt Ă€r tuffa mĂ„nader för branschen.

Bara dagar innan studenten i Eskilstuna kunde restaurang Takterrassen öppna intill parken vid Nybron i centrum.

Sommaren beskriver Ă€garen Daniel Varli som en succĂ© dĂ€r Eskilstunaborna strömmade till restaurangen dag efter dag – liksom besökare frĂ„n nĂ€rliggande stĂ€der.

Det ledde flera gĂ„nger om till köer in till restaurangen. 

– Det har varit otroligt mycket folk, det var fullbokat nĂ€stan varje kvĂ€ll under hela semestern. MĂ„nga gĂ€ster bokade bord tidigt och nĂ€r folk som inte bokat kom hit var det redan fullt. Vi fick anvĂ€nde taket för drop in-gĂ€ster dĂ€r de kunde börja med en drink och vĂ€nta pĂ„ att fĂ„ en plats i restaurangen dĂ€r nere, sĂ€ger han.

undefined
Daniel Varli Àr majoritetsÀgare av restaurang Takterrassen.

Men nu Àr ovandelen, taket, stÀngt för sÀsongen.

DĂ€rmed finns ocksĂ„ en större oro för framtiden. Hur ska restaurangen leva vidare efter succĂ©sommaren? 

För nu har restaurangen, precis som mÄnga andra i branschen, en tyngre tid framför sig.

– Nu Ă€r vi tillbaka till vardagen, alla har börjat arbeta. Det rullar pĂ„ bra fortfarande, inte som i somras men Ă€ndĂ„ rĂ€tt mycket folk.

Han konstaterar att de allra flesta i restaurangbranschen fÄr kÀmpa.

– Restaurangbranschen Ă€r extremt tuff nu, alla jag kĂ€nner sĂ€ger samma sak. Allt har blivit dyrt, Ă€ven för oss. NĂ€r folk spar in sĂ„ spar man in pĂ„ mat och restaurangbesök, vilket vi givetvis kĂ€nner av.

undefined
Takterrassen i samband med invigningen.

Varli berÀttar att han ser mÄnga konkurser bland kollegorna.

– Det har i grunden med coronan att göra. De som tog uppskov pĂ„ skatter dĂ„ fĂ„r problem nu nĂ€r Skatteverket vill ha in pengarna. Allt fler restauranger börjar gĂ„ omkull, det Ă€r vĂ€ldigt trĂ„kigt.

Han förklarar att lönsamheten blir allt sÀmre.

undefined
"Sommaren var fantastisk för oss, det vÀllde in folk varje dag. Vi hade ofta bra vÀder i somras men vi hade Àven fullt om det inte var bra", berÀttar Daniel Varli, Àgare av restaurang Takterrassen i Eskilstuna centrum.

– Vi har dyra inköp och kan inte sĂ€tta pĂ„ ett pris pĂ„ maten som Ă€r orealistisk. Vi fĂ„r sĂ€mre vinstmarginal, folk gĂ„r inte ut lika mycket som förr i tiden och det beror pĂ„ att man har mindre pengar kvar i plĂ„nboken.

Och det Àr inte bara Eskilstuna.

– Det ekonomiska lĂ€get i Sverige har att göra med att vi har de tufft. SĂ„ det Ă€r inte bara hĂ€r i Eskilstuna, jag har varit till Stockholm och det Ă€r ser likadant ut dĂ€r.

undefined
Takterrassen byggdes upp under vÄren 2024 och ligger alldeles intill EskilstunaÄn.

Han sÀger att folk började jobba mer hemma under pandemin dÀr de Àven lagade mer mat.

– Det har Ă€ndrats nu mot innan coronan. Förr Ă„t folk lunch ute fyra dagar i veckan, nu Ă€r det kanske en. Det sĂ€tter sina spĂ„r för oss i branschen.

Varli ser dock positivt pÄ ÄterstÄende Ärsslutet. Sen kommer den vÀrsta tiden pÄ Äret, början av 2025.

– Januari och februari Ă€r inga roliga mĂ„nader för oss, dĂ„ blir det lugnt och stillsamt nĂ€r folk har ont om pengar.

undefined
Snart Àr det dags för julbord, vilket blir nÄgot helt nytt för Daniel Varli.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!