Nytt Tillväxtråd valdes vid Affärsplan Eskilstunas möte

Ett nytt Tillväxtråd valdes vid Affärsplan Eskilstunas årsmöte den 9 maj. "Det ska bli kul att få vara med och ta Tillväxtrådet till nästa nivå", säger näringslivsprofilen Göran Pettersson som är ny i rådet.

Eskilstunas nya Tillväxtråd: Ola Nilsson, Marie Svensson, Goran Raundusi, Susanne Wilander, Göran Pettersson och Mårten Sporrong. Saknas på bilden: Niclas Johansson, Martina Schagerlund, Daniel Johansson och Annica Skoog.

Eskilstunas nya Tillväxtråd: Ola Nilsson, Marie Svensson, Goran Raundusi, Susanne Wilander, Göran Pettersson och Mårten Sporrong. Saknas på bilden: Niclas Johansson, Martina Schagerlund, Daniel Johansson och Annica Skoog.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-05-18 13:13

På eftermiddagen den 9 maj samlades 140 representanter för kommun och näringsliv i fullmäktigesalen i stadshuset för Affärsplan Eskilstunas årsstämma – den så kallade Bestämman. 

– Affärsplan Eskilstuna är vår gemensamma och samägda plattform där vi tillsammans – näringslivet och kommunen – samlas för att arbeta med näringslivsutveckling och samhällsutveckling och ett förbättrat näringslivsklimat, sa Maria Lönnerek, näringslivsutvecklare och projektledare för Affärsplan Eskilstuna, när hon inledde mötet. 

undefined
Näringslivsutvecklaren Maria Lönnerek och stämmoordföranden Göran Hogestadh.

Det var den åttonde Bestämman och Göran Hogestadh var traditionsenligt stämmoordförande. En av punkterna på dagordningen var att välja ett nytt Tillväxtråd. Rådet består av tio representanter för fem områden i näringslivet. Rådet fungerar som bollplank för politiken och verkar för ett bättre näringslivsklimat. Jens Carlberg, enhetschef Affärsutveckling på Eskilstuna kommun, avtackade det gamla rådet och presenterade det nya. 

Två personer som satt i det gamla rådet fortsätter i det nya: Marie Svensson, Tjeders och Goran Raundusi, Rojan Food. Marie Svensson är även ordförande i Svenskt Näringslivs SME-kommitté och Goran Raundusi är ordförande i Företagarna Eskilstuna-Torshälla. 

Nya ledamöter i Tillväxtrådet är Daniel Johansson, Varubud Åkeri, Annica Skoog, Wäsby Magasin, Göran Pettersson, Vilsta Sporthotell, Susanne Wilander, Adsum, Mårten Sporrong, Best Bemanning & Rekrytering, Ola Nilsson, Svea Pall, Martina Schagerlund, Lindholms gård och Niclas Johansson, Exma. 

undefined
Ola Nilsson i Tillväxtrådet tror att Eskilstuna kan nå målet att bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag.

Ola Nilsson, som driver det snabbväxande företaget Svea Pall, sa att tillväxt är hans stora intresse. Han tror att Eskilstuna kan nå sitt mål om att bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag, så kallade SME-företag, till år 2030 om staden satsar lika hårt på det som den har gjort på att bli en av landets bästa logistikstäder. 

– Mycket handlar om att vi måste fortsätta att vilja, sa han. 

Göran Pettersson, som numera driver ett flertal hotell och restauranger i staden, sa att han gått med i rådet för att få chansen att vara med att påverka. 

– Jag tackade ja fast jag egentligen håller på att avveckla mig själv lite grann, men jag tror att jag kan tillföra en del inom hotell och restaurang, framförallt restaurang som vi behöver jättestor förståelse för och få igång en jättebra dialog så att vi kan bli jämförbara med andra städer, sa han.  

undefined
Göran Pettersson är ny i Tillväxtrådet. "Jag kan tillföra en del inom hotell och restaurang", säger han.

Deltagarna på Bestämman fick information om vad som hänt inom ramen för Affärsplan Eskilstuna under det senaste året. Det kunde bland annat konstateras att Eskilstuna missat målet att pressa ner ungdomsarbetslösheten under rikssnittet innan utgången av 2022. I mars var ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna 11 procent mot 7,4 procent i riket. Enligt näringslivsdirektör Niklas Edmark finns det dock möjlighet att nå målet inom ett år om den nuvarande utvecklingen håller i sig.

– Vi behöver ta till oss och tänka på hur ska vi kunna snabba upp det så att vi når det målet, sa Niklas Edmark. 

Stämmodeltagarna fick se en film med några ungdomar som fått jobb. En av de medverkande var 18-åriga Divine Girimpuhwe som fick sommarjobb på Sundbyholms gästhamn efter att ha varit med på en jobbmässa för ungdomar. Hennes budskap till företagarna på stämman var att skapa fler jobb som är specifikt anpassade för tonåringar. 

– Det är väldigt svårt för oss när de säger att de behöver erfarenhet som är fem år och vi inte har det, sa hon. 

undefined
18-åriga Divine Girimpuhwes budskap till företagarna var att skapa fler jobb som är specifikt anpassade för tonåringar.

Förra året undertecknade fastighetsägare en avsiktsförklaring om att Eskilstuna ska ha ett levande centrum. Christina Blomberg, centrumutvecklingsstrateg, medverkade på länk och berättade att fastighetsägarna längs Rademachergatan tagit initiativ till att skapa en vision för gatan. 

– Det handlar helt enkelt om att göra lokalerna uthyrbara och få en samsyn hos fastighetsägarna om vilken typ av hyresgäst som skulle kunna vara med och bygga identiteten och leverera den här gemensamma målbilden, sa hon. 

– Parallellt med detta har utvecklingsenheten inom stadsbyggnadsförvaltningen startat ett arbete med att formulera en strategi för hela centrum. 

undefined
Eskilstunas nya Tillväxtråd: Ola Nilsson, Marie Svensson, Goran Raundusi, Susanne Wilander, Göran Pettersson och Mårten Sporrong. Saknas på bilden: Niclas Johansson, Martina Schagerlund, Daniel Johansson och Annica Skoog.

Maria Lönnerek berättade om hur arbetet med Upphandlingsevolution har fortskridit under året. 

– Under det här året har vi fortsatt arbeta med vårt leverantörsregister och det skapades ju ur näringslivets behov. Här har ni från näringslivet möjlighet att registrera er och då blir ni också mer synliga för hela kommunkoncernen. Vi har haft två upphandlingsdagar där vi har bjudit in er från näringslivet för att ta del av olika seminarier och det har funnits möjlighet att prata med upphandlare och det har varit riktigt uppskattat, sa hon. 

Efter Bestämman genomfördes en SME-dialog där deltagarna bland annat diskuterade kommunens plan för hur Eskilstuna ska bli Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag. Planen har nyligen beslutats av kommunstyrelsen. Planen har sex fokusområden: 

• Kommunikation och dialog mellan näringsliv och kommunkoncern
• Attraktivitet, trygghet och stadskärnans utveckling
• Service till företag och intern samverkan
• Kompetensförsörjning
• Upphandling inom kommunkoncernen
• Tillväxtförutsättningar och hållbar näringslivsutveckling

Planen är nu på remiss. Den 12 oktober kan den klubbas av kommunfullmäktige.

undefined
Linda Nordin, Handelskammaren Mälardalen och Annica Åkerblad, Elite Stadshotellet deltog på Bestämman: "Det är jättebra att få en inblick i vad som är på gång"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!