Kryddfabriken i Eskilstuna redo för högsäsong

Nordic spice har flyttat sin fabrik i Spanien till Eskilstuna och nu är den i full drift, lagom till högsäsong.

"I dag är vi i normal drift för högsäsong, april till juli. Lagret vi köpte på oss är slut nu och vi kör på för fullt i fabriken. Det här går hand i hand med grillsäsongen, vår högsäsong. Nu får fabriken känna av vad den klarar av", säger Daniel Björk, vd på Nordic spice. Här står han vid en Buhlerkross från 1957 som kommer från fabriken i Spanien.

"I dag är vi i normal drift för högsäsong, april till juli. Lagret vi köpte på oss är slut nu och vi kör på för fullt i fabriken. Det här går hand i hand med grillsäsongen, vår högsäsong. Nu får fabriken känna av vad den klarar av", säger Daniel Björk, vd på Nordic spice. Här står han vid en Buhlerkross från 1957 som kommer från fabriken i Spanien.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2023-04-30 11:54

Kryddtillverkaren Nordic spice, med lokaler på Hejargatan, har under flera år haft planer på att flytta hem kryddtillverkningen från Spanien till Eskilstuna. Förra året togs beslut att göra slag i sak och i augusti påbörjades arbetet.

– Den 1 augusti startade själva renoveringen av byggnaden för fabriken. Innan hade vi halva husets yta, nu har vi rivit väggen till grannen och har hela huset, säger Daniel Björk, vd på Nordic spice.

undefined
Anna Ström Harryson och Daniel Björk i mottagningshallen, hit kommer alla råvaror och lagras till de ska användas.

Väggen revs under oktober och Nordic spice ytor fördubblades.

– Vi stängde fabriken i Spanien den sista oktober. Då hade vi lagt upp ett lager här i Eskilstuna som vi skulle klara oss på till sista januari eller början av februari i år, förklarar Anna Ström Harryson, försäljningschef på Nordic spice.

– Jag tror faktiskt inte ens att någon kund märkte av att vi flyttade fabriken till Eskilstuna, det blev aldrig några avbrott på våra leveranser, flikar Daniel Björk in.

undefined
Eskilstuna kebabfabrik är en kund som Nordic spice haft länge. Anna Ström Harryson och Daniel Björk förklarar att receptet är hemligt, även om innehållsförteckningen visas.

Nu har de totalt 3 000 kvadratmeter där 2 000 är lageryta och 1 000 fabriksyta.

– Nu har vi allt i samma fastighet som är helt renoverad efter vår verksamhet. Den 9 januari körde vi vår första blandning i den nya fabriken, säger Anna Ström Harryson.

Det tog fem månader från första spadtaget på den nya fabriken till att den stod redo att tas i bruk, men det var först en månad efter första blandningen i fabriken som de var i full drift.

undefined
Filip Nanberg vid maskinen som blandar till libanesisk salladskrydda när tidningen är på besök.

– Flytten gick smidigt och vi höll alla deadlines. Men vi hade ett väldigt bra förarbete som var grunden till det hela, säger Daniel Björk.

Han berättar att de hyr själva fastigheten och ägarna Ladingen verkligen har hjälpt till ordentligt och byggt bra och effektivt. 

– I dag är vi i normal drift för högsäsong, april till juli. Lagret vi köpte på oss är slut nu och vi kör på för fullt i fabriken. Det här går hand i hand med grillsäsongen, vår högsäsong. Nu får fabriken känna av vad den klarar av, säger han och skrattar innan han fortsätter:

– Vi är nya med det här, ingen har jobbat så här tidigare. Nu känns det helt fantastiskt att vi gjort den här resan, det är jättehärligt.

undefined
Daniel Björk visar upp maskinen som häller upp i flaska, sätter på kork och etikett på de flytande produkterna. En helt nyinköpt maskin.

Deras största flytande produkt är honungsgrillsåsen.

– Den är vår unicitet. Den säljer vi mycket av både till företags- och privatkunder, den är publik och faller de flesta i smak. När det gäller torra kryddor är grillkrydda vår enskilt största produkt. De här två produkterna har hela tiden legat i topp hos oss, säger Anna Ström Harryson.

I den nya fabriken har de två olika produktioner, den torra för kryddblandningar och den våta med marinader och grillsåser.

undefined
Anna Ström Harryson kikar ner i en av många stora tunnor med kryddor.

– Vi har en årsvolym på cirka 500 ton, hälften hälften kryddor och flytande, förklarar Daniel Björk.

Den allra största råvaran är svartpeppar, han egen favorit.

– Den kallas för kungen av kryddorna. Svartpepparn vi har här är min favorit, den kommer från Indien. Själva kornet är lite större och ger mer smak och arom och har tjockare skal, Tellicherry heter den.

undefined
Daniel Björk dyker ner i botten av den behållare där hela svartpeppar, Tellicherry, har hällts i för att bli till mindre bitar i olika storlekar.

Nordic spice är ett riktigt familjeföretag där sju av de femton anställda ingår i familjen.

– Vi vill värna om att det vi gör här är utvecklat och tillverkat i Eskilstuna. Vår vision är att det här ska vara ett smakcentrum, säger Daniel Björk.

I veckan har de genomgått en FSSC 22000-certifiering och inväntar nu intyg på detta.

– Det är jättebra för oss så vi har strikta regler att följa, det är även bra för många kunder efterfrågar denna certifiering.

Den största försäljningen har de i Sverige, men de säljer till åtta-tio länder i Europa där Island är största kunden.

undefined
Anna Ström Harryson och Daniel Björk visar upp området där kryddor och kryddblandningar förpackas.
Nordic spice

Grundaren Ronnie Ström började som fabrikschef i en kryddfabrik i Simrishamn 1972.

1983 startade han Eurospice med en kollega.

1987 flyttade han Eurospice till Eskilstuna och Hejargatan, döttrarna Anna, Maria och Madelene flyttade med.

1997 flyttade de till större lokaler på Pressargatan.

2004 startade han Nordic spice, som familjeföretag.

2010 flyttade de till nuvarande lokaler.

2017 tar Daniel Björk över som vd.

2020 började konsumentförsäljning.

2023 inviger de sin nya fabrik.

Källa: Nordic spice

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!