De senaste veckorna har det varit minusgrader. Snön har fallit och halkan har slagit till.
Men nu har allt töat.
Kvar på vägarna ligger det krossade gruset som kommunen använder sig av för att sanda bilvägar – och gång- och cykelbanorna.
Något som påverkar många cyklister. Stenarna som ofta kan vara vassa orsakar punkteringar.
Gruset, eller fliset, är av fraktionen fyra till åtta millimeter och har använts av kommunen de sex senaste åren.
Jens Granberg på Cykel Center berättar att punkteringar är ett problem varje år den här tiden.
– Det pågår jämnt. Det är alltid mer så här års än på sommaren. Så länge gruset ligger kvar så är det punkteringar. Vi kommer att hålla på och byta slangar på grund av den krossade stenen en bra bit in i april, säger han.
Hur har det sett ut den här veckan?
– Vi har jämn ström med punkor. Men vi är rätt så vana med det där, det har blivit vardag för oss.
– Men det är mer frekvent än när det är snö ute, så är det.
Hinner ni med allt?
– Det beror helt på hur man har planerat med personal. Vi vet på ett ungefär hur det är, men det är klart att det blir väldigt mycket ibland att man nästan får sätta stopp.
I 17 år har han jobbat på Cykel Center. För omkring tio år sedan märkte han av en kraftig ökning i antalet punkteringar under vinterhalvåret.
– Det var en gång i tiden när man själv gick till skolan så var det riktig sandlådesand på vägarna, i princip. Men det är det inte längre, säger han och fortsätter:
– Så visst är det extremt mycket mer punkor än vad det var förr i tiden innan man började med den här typen av sandning. Så är det ju. Och många kunder tror ju att vi tycker det här är skitbra för oss. Men jag vet inte om det är så jävla kul att bara laga saker där folk gått flera kilometer med cykeln och står och svär. Det går åt mycket tid till det där.
Vissa perioder är dessutom värre än andra.
– Man märker att de extremt vassa och stora bitarna blir finare och finare varje år. Vissa säsonger är det katastrof, då är det punkor hela tiden. Det är mängder som trillar in varje dag. Då är de helt nykrossade för då är bitarna störst, och vassast. De är ju så pass stora vilket gör att de får en för bra plattform för att kunna ligga kvar på backen. Jag vet inte om ska jämföra med en pyramid, men åker du över den så ger inte den vika och rullar med så lätt – utan den står ju fast. Och det går rakt upp i däcket.
Fler och fler cyklister har dock blivit allt vanare med tiden att antingen köra på förstärkta däck som är mer tåliga mot punkteringar – eller dubbdäck.
– I dag ska folk ha förstärkta däck när man köper en ny cykel, om inte den har det från början – och det har långt ifrån alla. Så injobbat är det här, att man måste ha det, säger Jens Granberg.
Sen finns det de som har mer otur än andra.
– Fyra punkor på en vecka är rekordet man har hört. Och då vill de verkligen veta vad det är som orsakat det. För då börjar man fundera över hur man ska förebygga det här. Om det är samma sak hela tiden. Det är inte så vanligt att det är fyra olika orsaker, utan det är oftast samma grej som gör hål, säger Jens Granberg.