– Snart är det vinter och det blir iskallt, flyktinglägren ligger högt upp i bergen. Vinterkläder är jättedyrt, säger Shilan Inferadi. Hon är en av initiativtagarna och medlemmarna i Hiwa, en förening startad av engagerade privatpersoner. Namnet betyder hopp på kurdiska. De ger bistånd till flyktingläger i Irak och Kurdistan och arrangerar integrationsfrämjande aktiviteter i Eskilstuna. Shilan Inferadi åkte tillsammans med en annan medlem ur föreningen till Azadisjukhuset för att dela ut materialet och köpa fler mediciner på plats. Mottagandet var varmt.
– De hade svårt att tro att vi verkligen skulle komma med saker. Och att svenskar i Sverige hade ansträngt sig för att hjälpa till. De var otroligt tacksamma och överlyckliga. Det var jättekul.
Shilan Inferadi är född på ett flyktingläger, utanför Bagdad i Irak. Hon och föreningen vill jobba långsiktigt och integrationsfrämjande.
– Vi har ju själva varit på flykt och vet hur svårt det är, även när man sedan är ny i Sverige. Vi jobbar även här på hemmaplan och har aktiviteter som kan hjälpa människor in i samhället. Vi vill ge dem en boost och dela med oss av vår kompetens.
Nu behöver de allt vad vinterkläder heter; overaller, jackor, varma skor, filtar, mössor, handskar, fleecetröjor med mera. Mottagandet av saker kommer att ske i en lokal i Skjulsta i Eskilstuna. Sedan kommer alla gåvor noggrant sorteras så att endast bra saker skickas. Slutligen paketeras allt i vakuumsäckar för att så mycket som möjligt ska rymmas i långtradaren. Och mycket ryms, upp emot 15 ton kläder kan transporteras ner.
Själva kostnaden för transporten, 67 000 kronor, har skänkts av en privatperson. Bahar Vaziri är en advokat som kontaktade föreningen med sin önskan om att stå för transporten. De som tar sig ner till Kurdistan för att möta upp klädlasset och dela ut kläderna står själva för sina rese- och boendekostnader.
– För oss är det jätteviktigt att vi själva är på plats. Folk litar på oss och ger oss pengar, vi vill se att sakerna hamnar i rätt händer.
De har redan besökt flyktinglägren och utvärderat vad som behövs. Efter biståndet på Azadisjukhuset har de också lärt sig hur de ska bli så effektiva som möjligt. Och inte bli en börda på plats.
– Vi kan göra så himla mycket från Sverige. Viljan finns hos folket, det har vi märkt under vårt arbete.
Föreningen Hiwa har många idéer om framtida projekt. Ett av dem är skapa sysselsättning i flyktingläger.
– Ett läger vi har besökt har funnits i 20 år. Människor där är generellt väldigt utsatta och kvinnor och barn i synnerhet. Många kvinnor är duktiga på handarbete. Vi kanske kan hjälpa dem med medel så att de kan tillverka saker för att sedan kunna tjäna lite pengar. Till exempel donera symaterial.
– Vi vill hjälpa människor att hjälpa sig själva, säger Shilan Inferadi.