Kvällsöppet och hembesök – vårdcentral med nytt koncept

Det började som en vision om framtidens primärvård. I höst öppnar privata Vårdcentralen Snabbdoktor Eskilstuna med ett koncept läkaren och vd:n Mahmoud Almohtasib kallar unikt.

Till en början hade de planer på att öppna i Kvicksund, men den rätta lokalen dök aldrig upp. I höst slår portarna till Vårdcentralen Snabbdoktor Eskilstuna upp centralt, och kollegorna Max Kronberg och Mahmoud Almohtasib är mycket nöjda med läget. Och med att vårdcentralen får sju parkeringsplatser, varav två handikappanpassade, i direkt anslutning till entrén på Bruksgatan.

Till en början hade de planer på att öppna i Kvicksund, men den rätta lokalen dök aldrig upp. I höst slår portarna till Vårdcentralen Snabbdoktor Eskilstuna upp centralt, och kollegorna Max Kronberg och Mahmoud Almohtasib är mycket nöjda med läget. Och med att vårdcentralen får sju parkeringsplatser, varav två handikappanpassade, i direkt anslutning till entrén på Bruksgatan.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2022-07-14 06:48

En vårdcentral som håller öppet efter kontorstid och som därmed kan avlasta akutmottagningen på kvällarna. Som under jourtid åker ut till äldre och sjuka, och behandlar dem i hemmet. Och som har nöjda medarbetare, som jobbar sex timmars arbetsdag – med bibehållen lön.

Läkaren, som under 20 år i professionen samlat på sig erfarenhet om, och drömt och visionerat kring hur svensk sjukvård behöver utvecklas för att kunna möta framtidens utmaningar, står på Bruksgatan mitt i Eskilstuna och ler, lite rörd.

– Jag har tre barn, säger Mahmoud Almohtasib, det här blir mitt fjärde. Fött ur mitt läkarhjärta.

Tillsammans med mångåriga kollegan Max Kronberg, som i botten är medicinsk sekreterare och som i bolaget blir enhetschef för vårdcentralen, konstaterar han att nu är projektet på god väg att realiseras. Lokalerna på bottenvåningen i södra delen av kvarteret K43 – Kungsgatan 43, som en gång rymde Fortifikationsverket och som i dag ägs av Stenvalvet – förvandlas nu från kontor till vårdcentral. Rekryteringen av personal drar igång mot höstkanten och planen är att verksamheten är igång till 1 november.

– Vi öppnar på lite mer än 700 kvadratmeter och bygger ut med bvc och övrig full vårdcentralsverksamhet på drygt 1 100 kvadrat under kommande år.

undefined
"Som läkare brinner jag för att finnas tillgänglig där och när mina patienter behöver mig. En vårdcentral ska inte stänga 17 och hänvisa människor till akuten. Nu satsar jag av mig själv på något jag tror helhjärtat på och vill sprida över hela landet." Mahmoud Almohtasib förverkligar sina visioner och öppnar vårdcentral med för Eskilstuna ett helt nytt koncept.

Vårdcentralen blir den första i Eskilstuna med öppettiderna 8–20 på vardagar, och kompletterar därmed vårdcentralen Citys helgjour.

– En vårdcentral ska ha öppet när patienterna kan komma, inte stänga 17 som alla gör. Vi kommer att ha jourmottagning 17-20 och ta emot patienter oavsett om de är listade hos oss eller inte. På det viset avlastar vi akuten rejält, med minst 30 procent eller nog snarare 50 procent på vardagskvällarna.

Mahmoud Almohtasib kommer närmast från Västerås där han sedan 2019 drivit sin egen digitala klinik och app Snabbdoktor. Tillsammans med vårdcentralen Smeden i Eskilstuna uppgraderade han också Snabbdoktor till en digifysisk mottagning, integrerad i regionens journalsystem. 

Dessförinnan arbetade han bland annat på Region Västmanlands mobila familjeläkarenhet och såg nyttan med uppsökande verksamhet. Från årsskiftet startar den nya vårdcentralen därför Mobila teamet Snabbdoktor, som i fullt utrustad bil gör hembesök hos äldre och sjuka.

– Som läkare brinner jag för att finnas till hands där och när patienterna behöver mig. I stället för att gamla människor med hosta och feber ska sitta och vänta på akuten i sex timmar tar vi vården hem till dem, gör enklare provtagningar, kliniska bedömningar och behandlingar utan att de behöver lämna sin säng. Vid behov skriver vi akutremiss och patienten kommer snabbare in till nödvändig vård.

– Jo det kostar pengar, men det får det göra. Och när regionpolitikerna ser att min vision fungerar bra får vi diskutera och komma överens om hur vi utökar den uppsökande verksamheten och jourberedskapen, kanske på länsnivå så småningom. Det är så här framtidens sjukvård måste fungera. I dag är mycket digitaliserat i vården, men många äldre klarar inte av det. Jag vill att hembesök blir den nya standarden.

undefined
Motiverade av vad de sett fungerar illa i svensk sjukvård i dag öppnar Mahmoud Almohtasib och Max Kronberg vårdcentral i Eskilstuna i höst. "Vi tar ett litet steg mot framtidens nära vård, och är inte intresserade av att bli störst, men bäst. Med bästa arbetsmiljön och villkoren för personalen."

Också för sin blivande personal har kollegorna en standardvision. Med arbetstiderna 8–15, 10–17 och 13–20.

– Sjukvårdspersonalen i dag jobbar under hård stress och hög belastning. Vi vill ge de som jobbar hos oss sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön. De måste må bra, annars blir ingenting bra. 

Max Kronberg ler.

– Det är det här som är så häftigt. Mahmoud har 100 procents äganderätt och tar de beslut som behövs, utan riskkapitalister som låter ekonomin styra. I stället ser vi fram emot ett gott samarbete med regionen utifrån vårt vårdavtal. Både jag och Mahmoud kommer ju inifrån systemet, från vårdgolvet, har sett brister överallt och kan det här. Vård ska vara okrångligt.

De är ganska säkra på att de blir först ut i Sverige med konceptet. Var och en finns affärsidéerna på olika håll i svensk sjukvård, men som ett helhetsgrepp blir Vårdcentralen Snabbdoktor Eskilstuna något nytt.

Region Sörmland godkände den nya vårdcentralens ansökan om att få skriva avtal i våras, och verksamhetsutvecklare Kent Bobits var positiv i tidningens artikel i maj:

– Patientunderlag finns i Eskilstuna så det blir inga problem. Det här företaget har dessutom ett spännande koncept som jag tror stämmer väl med regeringens proposition Nära vård, för en reformering av primärvården.

Öppna vårdcentral

Reglerna för den som vill driva vårdcentral är strikta. En ny vårdcentral har ett år på sig att bli fullvärdig, och måste starta verksamheten med bland annat minst en specialist i allmänmedicin. Även privata vårdcentraler använder sig av regionens nätverk och system, och reglerna kring det tekniska är hårda. 

Regionen kan inte styra var i länet vårdcentraler öppnar, bara godkänna verksamhet och lokaler.

Snabbdoktor Eskilstuna blir den 32:a vårdcentralen i länet, och den tionde i kommunen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!