Kvinnojouren MOA: "Ett tag blev det skrämmande tyst"

De leder föreningen som inte vill finnas. Men som fyller en enormt viktig funktion. Kvinnojouren MOA har vuxit rejält på kort tid och nu tar en ny ordförande vid i arbetet.

– De som kommer till oss är helt vanliga kvinnor, som råkat hamna i våldsamma relationer. Hos oss får de stöd och hjälp att förstå processen kring våld, förklarar kvinnojouren MOA:s nya ordförande Anna Thor och verksamhetschefen Therese Jacobsson.

– De som kommer till oss är helt vanliga kvinnor, som råkat hamna i våldsamma relationer. Hos oss får de stöd och hjälp att förstå processen kring våld, förklarar kvinnojouren MOA:s nya ordförande Anna Thor och verksamhetschefen Therese Jacobsson.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2021-09-22 04:45

Vi träffas i föreningens lokal, centralt i Eskilstuna. Här tar personal emot externa samtal, och hit kommer kvinnor i behov av samtalsstöd. Här kan de få verktyg till att ta sig ur en hotfull eller våldsam relation, och praktisk hjälp på vägen dit. Eller för att bara få prata med andra i samma situation en stund, på en säker mötesplats. Och knyta nya kontakter, skaffa nya vänner, ta sig ur ensamheten. Börja ett nytt liv.

Kvinnojouren MOA:s skyddade boende finns på en annan plats i kommunen. Kvinnor och barn som flyttar in där har inte sällan snabbt fått lämna hela sitt tidigare liv bakom sig. Med rädsla för vad morgondagen kan föra med sig av våld och hot ber de om hjälp att försvinna ur tillvaron. Planerat sedan länge eller akut.

Och ibland kommer det barn som inte ens hunnit få skor på fötterna.

undefined
Till MOA händer det att kvinnor och barn kommer i panik, precis som de står och går. Några tillhörigheter har de inte haft tid att samla ihop och ta med sig. Föreningen har skänkta lager av hygienartiklar, kläder och leksaker att tillgå.

MOA:s nytillträdda ordförande Anna Thor och föreningens verksamhetschef Therese Jacobsson vet. De har båda lång erfarenhet av hur verkligheten ser ut för många kvinnor och barn. Samtidigt är de glada och tacksamma över att jobba tillsammans i en organisation som bygger på frivillighet och där volontärerna gör ett fantastiskt arbete med erbjuda kvinnor och barn i behov av hjälp och stöd en fristad och en väg mot en bättre tillvaro.

På det skyddade boendet finns personal. Men när kvinnan flyttar ut till en egen lägenhet är den kanske hennes första egna boende. 

– Då är det viktigt att hon får fortsatt stöd, för att förhindra att hon går tillbaka till mannen som slog henne. För det är inte ovanligt, man söker sig tillbaka till det liv man är van vid, av rädsla för det nya.

I många år hade kvinnojouren ett boende med plats för fem kvinnor åt gången. För tre år sedan fick MOA tillgång till en helt nyrenoverad byggnad. Där kan tio kvinnor med eller utan barn bo samtidigt. Och här ser personalen till att tillvaron för inte minst barnen blir glädjefylld och trygg.

undefined
Till kvinnojouren MOA:s lokal centralt i Eskilstuna kommer kvinnor i alla åldrar för samtalsstöd, hjälp med de praktiska saker ett nytt liv innebär samt för att träffa andra i samma situation.

– Det är mycket kalas, vi tar tillvara på alla tillfällen till firande hos oss.

Dessutom har man i dag en separat lägenhet i stan. Där går det bra att ha med sig djur.

– Förra året fick vi många förfrågningar från kvinnor som behövde hjälp och som hade ett djur de inte ville lämna kvar. Djuren används ibland som maktmedel i en separation.

Även för MOA har covid-19 skjutit upp saker och påverkat verksamheten. 

– Ett tag blev det tyst här. Skrämmande tyst. Telefonerna slutade ringa och kvinnor slutade komma. Men det har lättat i samband med att samhället öppnats upp och nu ökar behovet av hjälp generellt, förklarar Therese Jacobsson.

Hon arbetade tidigare som förskolechef i ett socialt utsatt område, och la märke till hur barn och kvinnor for illa.

– Mitt fokus låg då på pedagogik, men när jag såg annonsen om det här jobbet insåg jag att den platsen önskade jag få. Jag brinner för frågorna, och att varje dag få gå hem och känna att jag gjort skillnad, är guld värt.

– Visst känns det motigt ibland. Vi är ju en av få verksamheter som inte vill finnas. Och vissa kvinnor och barn tänker man mer på än andra. Samtidigt är jag så oändligt tacksam varje gång telefonen ringer och en ny kvinna kliver in till oss. Och jag är tacksam vi har en modig styrelse som vågat satsa i oroliga tider.

undefined
"Vi känner att vi gör skillnad, en viktig samhällsinsats. Men det är klart det kan kännas motigt ibland", säger Anna Thor och Therese Jacobsson och berättar om att vissa familjeöden sätter sig hårdare i minnet.

Anna Thor har jobbat med beroendeproblematik och socialt arbete i 30 år, kommunalt och inom kriminalvården. Bland annat var hon tidigare chef för familjerådgivningen i Sörmland. Hon vill i MOA bidra med kvalitetssäkring, organisationsutveckling och chefsstöd som hon har god erfarenhet av.

– Det är så roligt, vi har en ny styrelse med en massa bra kompetens. Alla vill vi jobba för och fokusera på det friska, för en ännu bättre organisation och för att allt bra vi genomfört på kort tid – nya boendet, lokalen, lägenheten och samtalschatten vi startat för att ännu bättre kunna möta behoven – ska få sätta sig och fungera på bästa sätt. 

Hon gläds också åt regeringens besked om permanentade pengar till landets kvinnojourer.

– Men klart jag berörs av människoödena, inte minst av barnen som ryckts upp från sitt hem och från förskola eller skola. Det är verkligt jobbigt att se.

undefined
"Vi har en önskan: Att alla schyssta män, och det är ju nästan alla, tar ton och säger ifrån om kvinnovåldet. Annars kommer vi ingenstans i jämställdhetsarbetet."

Så länge man fyller fritiden med något positivt och ser till att frigöra tid för återhämtning är det inga problem att orka jobba med dessa tunga ämnen, konstaterar Therese Jacobsson och Anna Thor.

– Vi känner att vi gör en viktig samhällsinsats. Det ger mycket energi tillbaka.

Kvinnojouren MOA

Ideell förening i Eskilstuna sedan 1982 som bedriver jourverksamhet för kvinnor och barn som är utsatta för eller riskerar att utsättas för våld, hot och kränkningar i en nära relation, samt har blivit eller riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. 

Erbjuder samtal, stöd via chatt och tillfälligt skyddat boende. Alla som arbetar i föreningen har tystnadsplikt och att ha kontakt med MOA kostar ingenting. 

Är en bidragsfinansierad verksamhet. Eskilstuna kommun är största bidragsgivaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!