Eskilstunabo levde på sin döda pappas pension i 16 år

Enligt kammaråklagare Nicklas Hjertonsson har en 63-årig man kvitterat ut sin döde fars pension sedan 2004. Cirka 1,4 miljoner kronor betalades ut av Pensionsmyndigheten efter faderns död.

Mellan 2004 och 2020 betalade Pensionsmyndigheten ut pension till en död man.

Mellan 2004 och 2020 betalade Pensionsmyndigheten ut pension till en död man.

Foto: TT

Eskilstuna2022-06-01 04:42

En dagsaktuell webbsökning ger vid handen att en 99-årig man bor i ett hus i Eskilstuna kommun tillsammans med sin son och svärdotter. En dödsattest fastställd av svenska ambassaden i ett annat EU-land visar dock att mannen dog 2001, och hade varit död i tre år redan när han fick sin första utbetalning.

Efter en ansökan från sonen har först Försäkringskassan, sedan Pensionsmyndigheten, betalat ut månatligt äldreförsörjningsstöd respektive garantipension till mannen sedan 2004.

16 år senare, i februari 2020, fick Pensionsmyndigheten ett anonymt tips som ledde till att den gamle mannen brevledes ombads att ta sig till servicekontoret och legitimera sig. 

– Det kunde han inte, han var ju död, säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson.

Åklagaren har ägnat vintern åt det unika målet och nu åtalat den döde mannens 63-årige son för grovt bedrägeri.

Enligt åklagaren betalades pensionspengarna, cirka 8 000 kronor per månad efter skatt, ut till pappans bankkonto till vilket endast pappan och sonen hade dispositionsrätt. Pengarna kom löpande att användas för sonens utgifter och levnadsomkostnader som fordonsförsäkringar, el, sophämtning, telefoni, bredband och i något fall böter till Polismyndigheten.

Att den svenska staten under 16 år betalat ut miljonbelopp till en död person är uppseendeväckande. Det anser åklagaren som säger att han aldrig hört talas om något liknande.

– Fusk med a-kassa och föräldrapenning är ganska vanligt, men det här är nytt, säger han.

Hur har det varit möjligt?

– Det finns en glipa i systemet. EU-ländernas folkbokförings- och socialförsäkringssystem är inte ihopbyggda, så det är snarast en geopolitisk fråga. Den äldre personen kom till Sverige när han var i 70-årsåldern, och folkbokförde sig här. Sen verkar han ha ångrat sig och flyttat tillbaka utan att anmäla det, säger åklagare Hjertonsson.

1993, när pappan var 70 år, flyttade han enligt folkbokföringen till Sverige – och sonen i Eskilstuna. Han avled en vårdag 2001, en kort tid före sin 78-årsdag men när han lämnade Sverige är okänt.

Åklagaren utgår från att sonen kände till sin fars död, och hävdar att han undlät att underrätta svenska myndigheter om detta. Istället misstänks han ha utnyttjat dödsfallet till sin egen ekonomiska fördel.

undefined
Cirka 1,4 miljoner kronor har den åtalade sonen tillskansat sig, enligt åklagaren.

Åtalet för grovt bedrägeri gäller tiden från 2012 till avslöjandet 2020. Brotten mellan 2004 och 2011, med utbetalningar på cirka 650 000 kronor, är preskriberade. De pengarna kan 63-åringen inte tvingas återbetala.

Åklagaren ska istället försöka bevisa att sonen tillskansat sig 757 003 kronor, sedan 2012, som rätteligen tillhör det svenska pensionssystemet, och som Pensionsmyndigheten kräver att få tillbaka i form av skadestånd.

Att brottet bedöms som grovt påverkas av att bedrägeriet pågått under lång tid, innefattat stora belopp och haft ett systematiskt upplägg. Brottsligheten har, enligt åklagaren, inbegripit kontakter med flera myndigheter och utnyttjande av dispositionsrätten till bankkontot. En förutsättning har varit att handlingar som deklarationer, och ansökningar om socialförsäkringsförmåner, färdigställts av sonen, som sedan skickat in handlingarna i sin fars namn.

På onsdag är det huvudförhandling mot 63-åringen, som förnekar brott.

 – Han säger att han inte haft kännedom om att pappan var död förrän långt senare, och att pengarna i allt väsentligt skickats ner till pappan (ett annat land), säger Nicklas Hjertonsson.

I polisförhör har sonen medgett att han disponerade pappans konto, men sagt att han även förmedlade pengarna till pappan. Först 2017 ska han ha informerats om att hans far var död.

Att pappans ansökan om pension gjordes 2004, tre år efter hans död, är inget 63-åringen minns.

Vem skulle annars skulle göra en ansökan i en död mans namn och sen låta dig få alla pengar?

"Kanske Gud".

Den åtalade säger att han återvände till sin pappas hemstad tre eller fyra gånger efter 2001. Han bekräftar att han inte träffade sin far då men förklarar det med att pappan var uppe i bergen varje gång. Pappans pensionspengar, växlade till euro, ska sonen har lämnat i kontanter till pappans bror.

Enligt åklagaren uppgår straffvärdet för gärningarna till något eller några års fängelse. Minimistraffet för grovt bedrägeri är sex månaders fängelse, maxstraffet sex år.

Kravet på levnadsintyg

Personer med rätt till utbetalningar från Pensionsmyndigheten, men som är bosatta utomlands, måste varje år skicka in ett "levnadsintyg". Några regelbundna kontroller av personer folkbokförda eller bosatta i Sverige görs dock inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!