Det var den kristna nyhetstidningen Sändaren som först rapporterade om bedrägeriförsöket mot S:t Eskilskyrkan i Eskilstuna. När församlingsmusikern Stefan Silversten öppnade mejlboxen såg han ett mejl – vad han trodde – från kyrkans pastor Josef Nsumbu.
– Man får väldigt många bluffmejl men detta var underskrivet av min chef, trodde jag. När jag tittade närmare på det såg jag att förnamnet var felstavat och då förstod jag att det var en bedragare, säger Stefan Silversten.
I mejlet som var tillskrivet Stefan direkt frågas han om hjälp gällande en uppgift och att avsändaren "inte kan prata just nu, ska på möte nu, svara bara här".
– Jag svarade aldrig på det. Sen vad som skulle ha hänt om jag svarat på det vet jag inte. Men bedragaren har gjort sig besväret att kolla att vi jobbar på samma arbetsplats.
Vad tänkte du när det visade sig att dina misstankar bekräftades?
– Det fick mig att tänka om det är en trend där bedragarna håller på att göra sina mejl lite mer personliga.
Pastor Josef Nsumbu berättar att han inte vill göra en stor grej av mejlet och har valt att inte polisanmäla händelsen, men att det känns obehagligt.
– Det som gör det mest obehagligt är att få höra att någon använt sig av mitt namn. Det känns väldigt obehagligt.
Den här typen av bedrägeri betecknas som nätfiske. Ett tillsynes oskyldigt mejl kan ge angriparen tillgång till känslig information som lösenord eller kortuppgifter om mottagaren följer uppmaningarna.
– Det är tyvärr väldigt vanligt att utsättas för nätfiskeförsök. Oftast hamnar de i skräpposten. Det förekommer också riktade attacker mot en enskild person eller organisation, säger Daniel Emilsson som arbetar på avdelningen för cybersäkerhet och säkra kommunikationer vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Vad innebär det och vilka konsekvenser kan det ge?
– Ens digitala identitet kan kapas, kortuppgifter kan stjälas och förövarna kan få tillgång till din data.
Enligt honom har 21 procent av alla vuxna svenskar utsatts för olika typer av IT-relaterad brottslighet under 2022. Vid misstanke om att man är utsatt för ett nätfiskeförsök är det bra att ställa sig följande frågor: Är det en oväntad tidpunkt att få detta mejl på?, Uppmanas jag att agera snabbt?, Är språket avvikande från hur avsändaren brukar skriva?