Ärendet började redan i augusti, när Svenska kyrkan i Eskilstuna ansökte om att få sätta upp nya skyltar på sju kyrkobyggnader. Fem av dem fick godkänt av kommunens bygglovshandläggare, men två fick nobben.
Det handlar om Ansgarskyrkan i Fröslunda och Fors församlingshem på Kyrkogatan i centrum.
Där vill kyrkan sätta upp två meter breda och en halvmeter höga ljusskyltar, med texten "Fors församlingshem Tunafors församling" respektive "Asgarskyrkan S:t Ansgars församling" samt Svenska kyrkans logotyp.
Orsaken till skyltbytena är att skyltningen på kyrkorna ska se likadan ut och följa Svenska kyrkans grafiska profil.
– Skyltarna beviljades på bland annat S:t Andreas kyrka och S:t Pauli kyrka. Men vid församlingshemmet och Ansgarskyrkan anses de förvanska byggnaderna, säger Thomas Eriksson, fastighetsförvaltare på Svenska kyrkan i Eskilstuna.
I besluten skriver stadsbyggnadsförvaltningen att både Fors församlingshem och Ansgarskyrkan bedöms ha höga kulturhistoriska och arkitektoniska värden. Gällande församlingshemmet tycker förvaltningen att putsfasaden mot Kyrkogatan är säreget välbevarad och oförvanskad. Det sitter en skylt där i dag och förvaltningen bedömer att den kompletterar fasaden på ett lämpligt sätt. Förslaget i kyrkans ansökan bedöms innebära en förvanskning av fasadens värden.
Ansgarskyrkan byggdes på 1960-talet och förvaltningen tycker att de två fasadskyltarna inte bedöms vara "varsamma tillägg" och att "det allmänna intresset att bevara byggnadens värden väger tyngre än det enskilda intresset att informera om verksamheten i detta fall". Därmed beviljas inte bygglov för dessa skyltar.
Thomas Eriksson har bemött förvaltningens avslag och begärt att ärendet ska avgöras av stadsbyggnadsnämnden.
– På en 1100-talskyrka vill man inte sätta upp en ljusskylt, men på ett församlingshem från 50-talet bedömer vi inte att fasaden förvanskas. De nya skyltarna följer Svenska kyrkans standard, vilket inte de gamla gör, säger han.
Stadsbyggnadsnämnden planerar att ta upp ärendet på sitt sammanträde senare i januari. Om det blir avslag även där finns möjlighet att överklaga till länsstyrelsen och därefter vidare till mark- och miljödomstolen.
– Men jag hoppas att nämnden använder sitt sunda förnuft, säger Thomas Eriksson.
Tidningen har sökt ansvariga bygglovshandläggare på kommunen.