Kyrkovalet närmar sig: "Fler unga borde rösta"

På söndag är det kyrkoval. Men förtidsröstningen är i full gång. "Det brukar komma ungefär 60-70 personer på en dag", säger valförrättaren Jan Svensson.

"Jag tänker att det är min plikt som medlem att rösta", säger Lina Björk. 16.

"Jag tänker att det är min plikt som medlem att rösta", säger Lina Björk. 16.

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2021-09-14 04:45

– Efter förra valet 2017 tänkte jag nästan säga upp mitt medlemskap, men så ändrade jag mig och kände att jag måste vara med och påverka inifrån i stället, säger Veronika Hjorth, 73.

Hon är en av flera Eskilstunabor som väljer att svänga förbi Fors församlingshem på lunchen för att lägga sin röst i kyrkovalet.

Förtidsröstningen har varit igång en vecka. Någon direkt rusning är det inte tal om, även om valförrättaren Jan Svensson intygar att det faktiskt varit kö ut på trappen bara en timme tidigare.

– Det brukar komma ungefär 60-70 personer på en dag, säger han.

I entrén möter vi pensionären Margareta.

Varför ska man rösta, tycker du?

– Jag tycker att det är ganska naturligt, eftersom jag är medlem. Jag är intresserad av politik och troende, även om jag inte är aktiv, säger hon, och tillägger att hon har svårt att acceptera att människor går ur kyrkan samtidigt som de använder lokaler och andra resurser. 

– Det kostar ju att driva hela verksamheten, och om man vill vara med och använda den så borde man väl vara med och bidra också.

Under den korta tid tidningen är på plats är det idel äldre människor som lägger sin röst. Valförrättaren Jan Svensson säger att han skulle önska att fler unga engagerade sig.

– S:t Eskils gymnasium ligger ju precis här utanför. Jag tycker att de borde gå ner i samlad trupp på någon samhällskunskapslektion, så att de som är medlemmar och vill påverka får lägga en röst, säger han.

Utanför gymnasieskolan sitter en grupp förstaringare och tecknar, däribland 16-åringen Lina Björk. Hon säger att hon tänker gå till urnan.

– Jag har varit mycket i verksamheten på fritiden, och tänker att det är min plikt som medlem att lägga en röst. Fler unga borde rösta i kyrkovalet, säger hon.

Valdeltagandet i kyrkovalet brukar ligga betydligt lägre än vid val till riksdagen. 2017 gick 19,08 procent av kyrkans medlemmar till urnorna, vilket ändå var den högsta noteringen sedan 1934. En av faktorerna bakom den ökade uppslutningen antogs vara möjligheten till förtidsröstning som då hade införts. 

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som har fyllt 16 år har rätt att rösta i kyrkovalet.

Röstkorten till årets val skickades ut den 6 september till de 4,9 miljoner röstberättigade medlemmarna och samma dag öppnade förtidsröstningen. Valet pågår till den 19 september.

Det här är kyrkovalet

I kyrkovalet röstar kyrkans medlemmar om vilka så kallade nomineringsgrupper (ungf. partier) som ska vara med och bestämma i Svenska kyrkan de kommande fyra åren, på tre olika nivåer.
- Kyrkofullmäktige/kyrkoråd. Styr inriktningen på verksamheten i den lokala församlingen.
- Stiftsfullmäktige. Styr inriktningen på verksamheten i stiftet.
- Kyrkomötet. Styr förutsättningarna för Svenska kyrkans verksamhet i både Sverige och utlandet.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!