Tidigare i somras trädde en ny lag i kraft som innebär förbud mot mobiltelefoner under lektionstid, och möjlighet till en hel skoldag utan mobiltelefon.
Tidigare har skolorna själva fått välja om de vill samla in elevernas telefoner eller inte.
– Innan har det varit så att om vi lärare anser att något har varit ett störande moment så har vi fått avvisa det från klassrummet, om det är en elev, en penna som slår eller vad det nu än är. När mobilen blev en närmare accessoar för varje individ så ingår den i störande moment, säger Martin Sundqvist, lärare på Jensen gymnasium i Eskilstuna.
– Nu är det mer att eleverna ska lämna in telefonen, innan har varje enhet valt själv. Då kanske det bara gällde vissa klasser men nu gäller det alla klasser i stället.
På skolan var det mobilförbud redan innan lagen trädde i kraft. Nu tycker Martin Sundqvist, som har erfarenhet från två andra gymnasieskolor i Eskilstuna, att det är bra att mobilförbudet gäller överallt.
– Mobilen är otroligt störande. Vi skulle kunna bedriva undervisningen i alla fall men eleverna kan inte ta till sig kunskap om de har ett störande moment. Om de tittar på en genomgång och känner att det börjar vibrera i fickan så börjar man fundera på vem det är. Den som pratar är då helt borta, så det är framför allt störningsmomentet, men också att eleverna vet att det finns en värld utanför.
Gor Girgoryan är sistaårselev på Jensen gymnasiums naturvetenskapliga program. Han hade mobilförbud även under grundskolan och tycker det är bra att den nya lagen införts.
– Det är mycket bättre, det vibrerar ju hela tiden så man vill hela tiden kolla vem det är eller vad det är så då är det väldigt svårt att få tillbaka fokuset efter det. Jag tycker det är mycket bättre med mobilförbud, säger han.
Eleverna har även vissa mobilfria raster där de har mobilförbud även emellan lektionerna.
– Ibland håller vissa på med mobilen så att man inte kan prata med dem och då tar man upp sin egen mobil också. Så jag har ingen emot de mobilfria rasterna. De är så korta så man hinner inte göra så mycket på mobilen ändå.
– Det har med det sociala att göra att vi ibland har mobilfria raster. Det är viktigt för de som går i årskurs ett som ska träffa nya människor, säger Martin Sundqvist.