Till vardags arbetar Ulrika Hammarbäck som kökschef på skolan British junior, där de året runt arbetar med att servera eleverna goda, näringsrika och ekonomiska måltider.
Även om januari är ekonomiskt tuff för många, tror hon att hela det här året kan bli ekonomisk tuff – både för privatpersoner och för det offentliga köket.
– Jag tror att vi behöver tänka till och tänka mer långsiktigt. Då kan den här månaden vara en bra start.
Enligt Ulrika Hammarbäck är god planering en av nycklarna till mer ekonomisk matlagning.
– Laga mycket mat så att du har till matlådor och planera utifrån det du redan har hemma. Alla trötta, lite ledsna grönsaker som man har längst ner i lådan i sin kyl kan man fräsa upp och ha i lite potatis. Koka upp, mixa och krydda av så får man jättematiga soppor.
Själv arbetar hon mycket i säsong och ser potatisen som sin "bästa vän".
– Potatisen har ett lite dåligt rykte. Vi skulle behöva ta tillbaka potatisen till finbordet igen och ge den det credd som den behöver. Det med tanke på hur billig den är, hur lätt det är att få tag i den och att den finns i olika sorter. Man kan göra så mycket med potatis.
Förutom i soppor kan potatisen exempelvis användas som en komponent för att skapa nya maträtter med hjälp av rester.
– Man kanske har konstiga små rester, en bit korv eller skinka som går ut som man kan ha i en omelett eller paj. Sedan har man även i lite potatis också. På så sätt får man det att bli lite drygare och man blir lite mättare. Potatisen är otrolig på det sättet att det mättar så pass mycket.
En annan "plånboksvän", som Ulrika Hammarbäck själv uttrycker det, är krossade tomater.
– Det är verkligen en favorit för mig – det blir soppor, pastasåser och gratänger. Man kan använda krossade tomater som en bas i en paj med ägg och kanske drömma sig tillbaka till någon italiensk semester.
Genom att planera matinköpen och köpa sådant som är på extrapris kan man också skära ned kostnaderna. Knepet är att våga köpa sådant man inte tidigare testat.
– Om du hittar någon detalj som är nedsatt i butikerna men som du inte är så van vid att jobba med just nu – köp den och våga testa, säger Ulrika Hammarbäck.