Lagersbergsgården satsar på hotellfrukost: "Toppen"

Äggröra och bacon, nybakade scones och våfflor med sylt och grädde – på Lagersbergsgården vankas det numera hotellfrukost. "Det var gott – toppen", säger Dagmar Jonsson, 93.

Hotellfrukosten blev en annorlunda men trevlig start på dagen för Bengt Johansson på Lagersbergsgården. "Äggröra och bacon ska jag ha. Det är därför jag är här", säger han och skrattar.

Hotellfrukosten blev en annorlunda men trevlig start på dagen för Bengt Johansson på Lagersbergsgården. "Äggröra och bacon ska jag ha. Det är därför jag är här", säger han och skrattar.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-10-31 06:45

Strax för klockan åtta samlas ett tiotal förväntansfulla seniorer i skenet av levande ljus. Doften av nygräddade våfflor letar sig ut i korridoren och matsalen är förvandlad. Snart serveras en frukost utöver det vanliga på Lagersbergsgården.

– Äggröra och bacon ska jag ha. Det är därför jag är här, säger Bengt Johansson, 85, och skrattar.

– Nä, jag bor här sedan ett och ett halvt år tillbaka. Det är bra men jag åker hem en dag i veckan nu, efter att coronareglerna lättade. Jag kan inte vara utan min fru, vi har varit gifta i 62 år.

På hotellfrukosten har han fått en annan bordsdam, Dagmar Johansson, 93. Hon valde hembakade scones.

undefined
Dagmar Johansson, 93, uppskattade initiativet. "Jag är inbjuden hit till trean i dag, vi har vår fest senare."

– Det var gott – toppen. Jag är inbjuden hit till trean i dag, vi har vår fest senare. 

– Då vill jag bli bjuden, säger grannen. Jag kanske kan sjunga mig in?

Bengt Johansson har ett förflutet i KFUM-kören. 

– Du kan skriva att jag saknar mina sångbröder också. Jag var med i KFUM lika länge som jag har varit gift, säger han mellan tuggorna.

Vad var godast?

– Äggröran.

undefined
Omsorgsfull dukning är en självklarhet. Liksom olika ostar, nybakade scones och juice i champagneglas.

Även Laila Andersson, 80 år, var nöjd med den annorlunda morgonen.

– Det känns bra, men ovanligt. Flickorna här är fantastiska förstår du. De fixar så mycket extragrejer. 

undefined
Laila Andersson, 80, kände sig ompysslad. "Flickorna här är fantastiska förstår du. De fixar så mycket extragrejer."

"Flickorna" är personalen på vård- och omsorgsboendets hobbyverksamhet med Anita Lund i spetsen. 

– Det här är vår femte avdelning, vi ska avverka 17 med hotellfrukost – hela Lagersbergsgården. Responsen har varit jättepositiv, förra veckan bröt de sista upp tjugo i elva. Då var det dags att gå hem eftersom man ska vara tillbaka till tolv – när det är lunch. 

Målsättningen är att skapa en skön, avslappnad stund med något utöver det vanliga. 

– Du och jag kan bestämma att på söndag går vi och tar en hotellfrukost, det är inte på samma sätt när man bor här, säger kollegan Annette Fassari.

– Jag hoppas att det ger ringar på vattnet och att andra boenden tar efter, säger Anita Lund och förser Uwe Murken med en väl tilltagen tallrik.

När personalen undrar om det får lov att var något annat är han snabb i repliken.

– En sexa whiskey.

– Sorry, den är slut, lyder svaret i samma skämtsamma ton.

undefined
Uwe Murken serveras varm choklad med vispad grädde, rostat bröd och bacon av Anita Lund. Men höjdpunkten var desserten. "Våfflan var godast", säger han.

Under tiden Bengt Johansson bjuder på skönsång i "Kristallen den fina" – som enligt honom handlar om en kille som inte vågar närma sig sin älskade – fylls champagneglasen på. Frukosten är långt ifrån över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!