– Det är glädjande att vi är tillbaka där, men det är ju inte vårt mål utan utifrån den överenskommelse vi har med kommunen ska vi minst ner till rikssnittet senast år 2020, säger Daniel Eriksson, sektionschef med ansvar för ungdomsverksamheten vid arbetsförmedlingen i Eskilstuna.
Rikssnittet för ungdomsarbetslösheten var i oktober 11,6 procent jämfört med 17,8 procent i Eskilstuna.
– Du har en god konjunktur. Sedan försöker vi att matcha och motivera både till studier och till jobb mot de bristyrken vi har. Det kan vara till exempel kock eller undersköterska, säger Daniel Eriksson.
Den totala arbetslösheten i Eskilstuna kommun var i oktober 13,4 procent. Det visar statistik som har sammanställts av Nyhetsbyrån Siren utifrån arbetsförmedlingens grunddata.
Jens Lotterberg, analytiker på arbetsförmedlingen, berättar att den globala finanskrisen 2008 fick arbetslösheten att stiga.
– Vi fick nästan över natten ett väldigt svagt USA som vanligtvis är motorn i den globala ekonomin. Vi fick även snabbt ett väldigt svagt Europa. Vi är ju väldigt beroende av vår export så att det blev en stor påverkan för svensk ekonomi och svensk arbetsmarknad.
Som högst var ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna uppe i 30 procent 2011. Den har sedan fallit tillbaka till dagens 17 procent.
– Det är framför allt den inhemska efterfrågan, lågräntepolitiken och ganska stabila priser som har borgat för en stabil arbetsmarknad. Dessutom har pensionsavgångarna från arbetsmarknaden varit stora under ett antal år, säger Jens Lotterberg.
– Det här har skapat mycket ingångar för ungdomar, framför allt för de som har gymnasial utbildning. Det ser ljust ut även nästa år för ungdomarna.
Ungdomsarbetslösheten har det senaste året minskat med 4,3 procentenheter i Eskilstuna. I riket som helhet var minskningen 1,8 procentenheter.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tycker att det är exceptionellt att ungdomsarbetslösheten har minskat mer i Eskilstuna än i riket.
– Vi brukar snarare vara sämre än riket än bättre. Det tror jag framför allt beror på att vi har rejäla insatser tillsammans med arbetsförmedlingen, men också inhouse i kommunen för just ungdomar för att komma i arbete.
– Sedan har vi väl aldrig haft en så bra relation till arbetsförmedlingen som vi har i dag.
Kristina Bengtsson är tillförordnad arbetsförmedlingschef i Eskilstuna och Strängnäs. Hon tycker att utvecklingen är glädjande och menar att samarbetet med kommunen har stor betydelse.
– Det gör att vi tillsammans med våra insatser och möjligheter kan stärka ungdomarna på ett gott sätt, säger hon.
Daniel Eriksson talar om ett trendbrott och berättar att arbetsförmedlingen bland annat arbetar för att säkerställa att arbetssökande ska erbjudas en insats inom 90 dagar. Man försöker lyssna på ungdomarna och sy ihop helhetslösningar som till exempel kan innefatta utbildning. Även ungdomar som nyligen blivit arbetslösa får vara med i vägledningsgrupper.
– Vi har i Eskilstuna haft relativt många utbildningskontrakt i förhållande till övriga landet, säger Daniel Eriksson.
– Vi satsar på att minska ungdomsarbetslösheten så det är glädjande att se att den sjunker.