Lågt valdeltagande en förklaring till SD:s framgångar

SD gjorde ett starkt val i Eskilstuna, även i invandrartäta områden som Fröslunda, Skiftinge och Årby. Förklaringen är förmodligen att valdeltagandet där också var lågt, tror forskaren Johan Wänström

Årby

Årby

Foto:

Eskilstuna2014-05-26 15:40

Johan Wänström är knuten till Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet.

– I valdistrikt med lågt valdeltagande får varje röst stort genomslag, det är den enkla förklaringen.

Ett exempel är Årby-Navigatören. Där låg valdeltagandet på 29,6 procent och Sverigedemokraterna fick 17,3 procent av rösterna. Men det krävdes bara 49 röster för att nå dit.

Johan Wänström ser samma mönster över hela landet.

– Områden med stor andel lågutbildade har också lågt valdeltagande. Förmodligen för att EU-valet är mer komplicerat att förstå än riksdagsvalet. Man ser inte på samma sätt hur EU påverkar den egna vardagen och då bryr man sig inte.

I områden med många välutbildade är bilden en annan. Där är det inte ovanligt med ett valdeltagande på 50-60 procent.

– Där har FI och MP fått stor andel av rösterna, särskilt i områden med många unga, välutbildade kvinnor.

Att SD:s framgångar skulle bero på att partiet nu också börjat locka väljare inom invandrargrupperna ser han som mindre troligt. Men helt uteslutet är det inte, tillägger han.

– Att det blir konflikter mellan nyanlända och invandrargrupper som redan finns i landet har vi många exempel på genom historien, inte minst i USA.

Många vill se EU-valet som en repetition inför höstens riksdagsval. Men det är inte alls säkert att tendensen består, säger Johan Wänström.

– Det är lättare att proteströsta i ett EU-val, det är en helt annan sak när regeringsmakten står på spel.

– Jag tror att särskilt socialdemokraterna nu kommer att ta krafttag för att mobilisera sina väljare och höja valdeltagandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!