- Skulle något hända kan yrkeslegitimationerna riskeras, säger Mathias Jansson, ordförande i Röda korset Eskilstuna och själv sjuksköterska.
Första hjälpen-grupper närvarar vid idrottsevenemang och festivaler över hela Sverige och består av frivilligarbetare som i Röda korsets regi fått utbildning i första hjälpen. Både sjukvårdsutbildade och frivilliga med annan yrkesbakgrund ingår.
Hittills har det varit självklart att skilja på första hjälpen och sjukvård, framhåller Mathias Jansson. Det sistnämnda regleras i hälso- och sjukvårdslagen och innebär bland annat plikt att föra journaler och rapportera avvikelser.
- Första hjälpen-grupperna saknar helt medicinsk apparatur och läkemedel. Några sjukvårdande uppgifter utförs inte. Det handlar snarare om att köpa tid åt ambulansen. Förbandsmaterial är allt vi har med, säger Cecilia Jansson som fram till nu varit verksamhetsledare för första hjälpen-grupperna i Röda korset Eskilstuna.
Som legitimerad läkare anser hon sig dock inte kunna fortsätta med uppdraget.
- I förlängningen innebär Socialstyrelsens tolkning att legitimerad sjukvårdspersonal inte kan göra vissa saker på sin fritid.
Mathias Jansson och Cecilia Jansson tycker det är absurt att det i alla andra sammanhang framhålls hur viktigt det är med frivillighet och ideellt arbete - något som de anser att Socialstyrelsen nu försvårar.
- Vi vill påstå att det finns en samhällsnytta med att det ingår sjukvårdsutbildade i första hjälpen-grupperna.