Laila Bjurling har kämpat för kvinnosaken sedan 70-talet

I morgon firas Internationella kvinnodagen världen över. Det är en dag som är värd att uppmärksamma av många olika skäl, tycker Laila Bjurling, socialdemokratisk riksdagsledamot med många års erfarenhet från kvinnorörelsen.

ESKILSTUNA2009-03-06 18:14

Ett skäl är den internationella aspekten och kvinnors situation världen över.

– Det finns länder där våldtäkter används som vapen i krig, där flickor könsstympas, hindras att gå i skola eller köps och säljs som handelsvara.

Själv engagerade hon sig i kvinnorörelsen redan under 70-talet.

– Mycket av det vi diskuterade då är fortfarande lika aktuellt, till exempel jämställdheten i hemmet.

– Unga flickor tycker att samhället blivit helt jämställt, men det förändras när barnen kommer. Det är så lätt att gamla mönster etableras under mammaledigheten och sedan fortsätter det av bara farten.

En nyckelroll

Föräldraledigheten har en nyckelroll för hela jämställdhetsarbetet, anser hon.

– Det är därför det är så viktigt att den delas lika. Den som varit hemma med sitt barn en längre tid får en annan syn på ansvaret i hemmet och jämställdhet i hemmet öppnar för jämställda arbetsplatser.

Internationella kvinnodagen har nästan 100 år på nacken, men av inläggen på Eskilstuna-Kurirens hemsida att döma (se artikel längst upp till höger) är det många som inte ens vet att den finns.

Är kvinnodagen dåligt marknadsförd?

– Ja, själva firandet är nog mera för de redan engagerade. Men den stora vitsen med dagen är att medierna i alla fall lyfter kvinnofrågorna ordentligt en gång om året.

– Det kanske är därför den upplevs som hotfull av en del.

Även om mycket återstår att göra finns det anledning att fira den jämställdhet som uppnåtts, tycker Laila Bjurling. Till exempel genom att hissa flaggan.

Nej till flaggdag

För några år sedan skrev hon och partikollegan Elisebeht Markström en motion om att göra 8 mars till allmän flaggdag.

– Vi tyckte det behövdes en motvikt mot de andra flaggdagarna som är religiösa eller kungliga, enda undantaget är väl 1 maj,

Riksdagen sa nej, så någon allmän flaggdag är det inte i morgon. Men det finns ingenting som hindrar den som vill hissa flaggan ändå, påpekar Laila Bjurling.

Det tänker hon göra själv, förutsatt att hon hinner montera ihop husets portabla flaggstång. Programmet är nämligen fullspikat, med kvinnodagsfirande både hos ABF och kurdiska föreningen Gurani.

– Unga flickor tycker att samhället blivit helt jämställt, men det förändras när barnen kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!