Lajkka öppnar kulturella dörrar

Nu inleds en serie lunchföredrag på Munktell Science Park som kan skapa en delvis ny bild av konstutövning.

Foto:

Eskilstuna2014-03-12 16:00

Professor Raivo Kelomees från Estonian Academy of Arts inleder med att försöka besvara frågan vad den digitala utvecklingen kan betyda för konsten.

Det sker i ett föredrag på engelska, som hålls vid lunchtid på torsdag 13 mars, och han utgår i ett resonemang att alla krympta avstånd erbjuder helt nya möjligheter med att hitta ny publik, eller nya kunder. Han utgår från att det rent geografiskt är lika långt från Mälardalen till de baltiska staterna som det är från samma utgångspunkt till Malmö. Men digitalt kan vi vara på plats på mindre än ett par sekunder.

För arrangemanget svarar Lajkka, som är en affärsutvecklingsskola för unga, lovande kreatörer på Eskilstuna konstmuseum, och som vid varje föredrag släpper fram ett par av sina egna studenter som får chansen att slå ett slag för just sin specifika konst- eller affärsidé.

Exakt en vecka senare, torsdag 20 mars, kommer urbanforskaren Peter Elmlund från KTH, som ska reda klarhet i frågan "Vad är en spännande plats?". Och han tänker utgå från den närliggande Munktellstadens alla möjligheter.

27 mars är lunchen i Munktelll Science Park vikt för Peder Hoffman, som forskar på kungliga musikhögskolan, som tänker tala om ett kärt ämne han kallar "Hur lyssnar vi?" som handlar mycket om musikbranschen som är i en omvandling som ställer krav på både musiker och lyssnare.

Torsdag 3 april avslutar litteraturvetaren Alexandra Borg, som forskar i ämnet elektroniska böcker och som trummat ihop ett föredrag som fått titeln "Hur läser vi?".

Om denna serie om fyra föredrag sedan får en fortsättning är för tidigt att yttra sig. Det är inte alls omöjligt.

– Vi talar om att försöka förlänga serien föredrag, säger konstmuseets kommunikatör Sofi Lindahl i arrangörsgruppen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!