I början av förra året Lex Maria-anmälde Stockholms läns sjukvårdsområde en olämplig patientkontakt till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Av anmälan framgår att en läkare, som också är psykoterapeut, förskrivit cannabispreparatet Sativex till en patient som tidigare använt cannabis och vars diagnos normalt inte behandlas med medicinen. Läkaren ska också ha gett patienten ett uttag på 1 000 tabletter av det narkotikaklassade ADHD-läkemedlet Attentin.
Under delar av behandlingen, som omfattade över 100 terapisessioner, hyrde patienten ett rum av läkaren. Vårdkontakterna skedde då i hemmet och dokumenterades i journalen som "telefonkontakt" och "läkarbesök". Att läkaren dessutom lånat ut "runt 100 000 kronor" till patienten bidrog, enligt Lex Maria-anmälan, till relationens privata karaktär.
I sitt svar till Ivo medger läkaren att kontaktens lämplighet "i vissa åtgärder" kan ifrågasättas, men hävdar att det inte varit fråga om någon privat relation. Läkaren uppger vidare att syftet med förskrivningarna av de narkotiska preparaten, uthyrningen av rummet och de ekonomiska lånen skett i syfte att hjälpa patienten till oberoende och ett självständigt liv. Att denne fått en så stor mängd ADHD-medicin på recept förklaras av att hen skulle flytta utomlands.
Läkaren klandras nu av Ivo, som fastslår att läkaren inte följt vedertagna grundprinciper för psykoterapeutiskt arbete och utvecklat en privat relation till patienten. Att patienten fått den cannabisbaserade medicinen Sativex anses också ha utgjort en risk för att utveckla ett beroende.
Läkaren, som är i pensionsåldern och själv har avslutat sin anställning, anses ha tagit till sig av framförd kritik och ärendet lämnas utan vidare påföljder.
Förskrivningen av den narkotikaklassade munhålesprejen Sativex, som godkändes för behandling av MS-sjuka patienter 2012, har de senaste åren ökat kraftigt. Enligt Socialstyrelsens statistik expedierades 934 uttag 2019 – förra året expedierades 1 742. Medicinen har fortfarande muskelstelhet vid multipel skleros (MS) som enda indikation, men läkare kan under eget ansvar skriva ut medicinen till andra patienter för så kallad off label-användning.