Överläkare Haidar Al-Bazzaz har jobbat på Mälarsjukhusets allergimottagning, regionens enda i Sörmland, sedan 2004. Han ser hur utvecklingen de senare åren gått mot allt fler allergiker i allmänhet – och fler pollenallergiker i synnerhet.
Och det finns en förklaring till det.
– Det varmare klimatet. Vi får allt längre perioder av värme och därmed kortare viloperioder för de växter som sprider pollen. Förr drog pollensäsongen igång i slutet av mars eller april. Nu har vi ofta pollen i luften redan i januari.
Allergier är dessutom sjukdomar som påverkas av vårt levnadssätt, konstaterar han.
– Vi lever i renare miljöer. Det gör att vårt immunsystem inte har mycket att göra, och då kan det ta sig för med vad som helst. Som ungdomar när de har för lite att syssla med och inte vet vad de ska hitta på.
Plötsligt börjar immunförsvaret reagera på ämnen som är ofarliga och som normalt tolereras. Nu framkallar de i stället allergi.
– På grund av varmare och fuktigare inomhusklimat växer kvalstren till och orsakar allergier. Kvalster fanns inte förr.
Bästa inomhusklimatet för att inte utveckla allergier är enligt allergolog Al-Bazzaz 18-19 grader.
– Eskilstuna Energi & Miljö blir inte glada när jag säger så, men ha inte för varmt inne.
Även astma och andra autoimmuna sjukdomar – när immunförsvaret börjar producera antikroppar som reagerar mot ämnen i den egna kroppen och ger sig på organ – såsom diabetes 1, psoriasis och MS, ökar.
Några övriga faktorer till den här utvecklingen är att fler barn i dag föds med kejsarsnitt och att färre mammor ammar sina barn, förklarar Haidar Al-Bazzaz.
– Amningen ger naturliga antikroppar, och studier visar att också en normal förlossning ger barnet mer skydd.
– Dessutom ändrar antibiotikaanvändning tarmfloran och det kan också påverka riskerna för allergier.
Förr när människor levde nära djur och natur och barnen växte upp bland boskapen på gårdarna såg vi mycket färre allergier, säger han. Av dagens sällskapsdjur är katten den mest astmaframkallande, och rekommenderas därför inte till allergiker.
Runt 25 procent av befolkningen beräknas ha lätt för att utveckla allergier och bilda antikroppar. Men alla blir inte så dåliga att de behöver behandlas utan får bara småsymptom.
– Då kanske det räcker med att gå till apoteket. Det finns mängder av receptfria tabletter, prova! Räcker det sen inte med en tablett om dagen för att lindra dina besvär, kontakta vårdcentral och få dem på recept, då kan du ta upp till fyra tabletter dagligen.
Fem procent av allergikerna behöver mycket hjälp.
– De kommer till oss för utredning och tyngre behandling. Och också de blir fler. Men utvecklingen av allergivaccinationer och läkemedel har gått snabbt så i dag kan vi verkligen individanpassa behandlingen. För astmatiker finns nu mängder av olika sorters förebyggande och behandlande inhalatorer, där det länge bara fanns två att välja mellan. Att det kommer patienter till akuten med svåra astmaattacker är numera sällsynt.
– Och vi har fått mycket mer biologiska läkemedel mot allergier och astma. Till rätt patienter ger de en mirakeleffekt, människor får ett helt nytt liv. Jag skulle säga att vi är bäst i landet i Sörmland med att prova de nya avancerade och mer effektiva medlen. Det tackar jag regionledningen för.
Han passar på att slå hål på ett par myter om allergier inför årets pollensäsong.
Allergitabletter gör dig trött:
– Den gamla sortens tabletter blev man riktigt trött av, men dem rekommenderar vi inte längre. Nu finns många olika sorters allergitabletter och de gör dig åtminstone mindre trött. Det är lite både och, du blir trött både av allergisymptomen i sig och av läkemedlen.
Börja ta din allergimedicin i god tid innan du känner symptom:
– Nej hur ska man veta när träden, växterna eller gräset börjar blomma den här säsongen? I förebyggande syfte behöver man inte äta tabletter. Börja med dem så snart du känner symptom, och ta dem regelbundet under hela säsongen.
Med lite tur, säger Haidar Al-Bazzaz, kan kroppen på sikt sen ha behandlat sig själv till att utveckla tolerans mot det ämne du varit allergisk mot. Särskilt när det gäller pollenallergi finns goda chanser att du så småningom blir fri från den, och kan leva symptomfritt livet ut.