Naturvårdsverket har i uppdrag att fram till 2023 årligen dela ut bidrag till åtgärder som syftar till att öka takten i arbetet med att minska samhällets utsläpp av läkemedelsrester till hav, sjöar och vattendrag. Eskilstuna Energi och miljö får nu 2 691 000 kronor i bidrag till förstudier om hur avloppsvattnet ska kunna renas bättre här.
– Just nu är det ingen byggnation. Vi har tur som har vår fantastiska våtmark som gör en stor del av reningsjobbet redan i dag, säger Markus Nylander, produktionschef på vatten och avlopp på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, och fortsätter:
– Tanken är att vi ska öka vår kunskap kring rening och ge förutsättningar för en fullskalig installation framöver. Dels för att se vilken teknik vi ska använda och hur vi ska kunna koppla ihop den till vår våtmark. Sen också se var vi skulle kunna placera en eventuell byggnation.
Han berättar att en större del av bidraget går till analyskostnader.
– Det finns många olika läkemedel, det är runt 120 stycken som ska testas. Det finns läkemedel som är värre än andra som man vill ha ner, bland annat hormonläkemedel.
Att minska utsläpp av läkemedelsrester till vattenmiljön bidrar till uppfyllandet av såväl globala miljömål i Agenda 2030 som Sveriges nationella generationsmål och tre miljökvalitetsmål. Dessa tre är hav i balans samt levande kust och skärgård, giftfri miljö samt levande sjöar och vattendrag.
– Det som gör frågan komplex är att det är olika mängder läkemedel i olika städer. Det är alltså inte så enkelt att en teknik är lösningen överallt. Vi vill ha en lösning som dessutom går att kombinera till vår fina våtmark.
Naturvårdverket har delat ut bidraget sedan 2018 och det är första gången som EEM fått ta del av det. I år får 20 förstudier och två projekt dela på sammanlagt 68 miljoner kronor.
Markus Nylander konstaterar att både Eskilstuna och Strängnäs är tillväxtkommuner och i samband med att befolkningen ökar så ökar även läkemedelsresterna som hamnar i avloppet.
– Vi vill få ner de rester som släpps ut, de går ju ut ganska brett. Det kommer också ökade krav på rening hela tiden, vi är ett miljöföretag och vill såklart göra så lite påverkan på miljön som möjligt, menar Markus Nylander och avslutar:
– Det här bidraget är jättepositivt för oss, ju mer vi kan förbättra desto bättre för miljön.