Det är svårt att föreställa sig att det under många år har varit en frisörsalong i lokalerna på Köpmangatan 19 som Astory har tagit över. Bakom köket kan man genom de spröjsade fönstren se Eskilstunaån.
– Vi har gjort om hela lokalen. Vi har målat och lagt nya mattor så att man ska trivas med att jobba här, säger Marko Määttä, vd.
Salong Hårfagre har bara flyttat till andra sidan kullerstensgatan i det pittoreska området där det finns fler gamla fina byggnader, mysiga gränder och butiker.
– Det är ett liv här på gatan. Jag kan nästan känna att det är mer liv här på gatan än på gågatan i centrum. Folk tittar förbi på spontanbesök. Det fick vi sällan tidigare, säger Ebba Söderquist Määttä, 30, projektledare.
Astory flyttade nyligen från den tidigare komministerbostaden intill ån där företaget legat sedan 2012.
– Där finns en historia som är väldigt fin och rolig, men vi behöver se något nytt och komma in i ett nytt sammanhang. Det kan man dels göra genom att få in andra kompetenser på byrån, men också genom att flytta. Det är mer rörelse på Köpmangatan. Det finns gallerier och den här typen av lokal kan vi kanske göra mer som ett showroom, säger Marko Määttä.
Kommunikationsbyrån har varit involverat i flera uppmärksammade projekt, ett av de senaste exemplen är utformningen av Tuna Parks populära lekpark Astrotunia.
Ebba Söderquist Määttä, som även är Marko Määttäs dotter, återvände 2023 till företaget efter att under flera år ha arbetat på andra byråer.
Komministergården som Astory har lämnat står för närvarande tom och ligger ute till försäljning som kontorsfastighet. Prislappen är 7 450 000 kronor.
– Vi kände oss klara med den när Marko och de flyttade ut. Vi har ägt den sedan 2012 så att vi vill satsa på lite andra saker, säger Kent Alm som äger byggnaden genom BFE Fastigheter AB.
– Så får vi väl se. Är det så att den inte går att sälja får vi försöka hyra ut den igen till någon verksamhet.
Den vitputsade byggnaden har karaktäristiska runda fönster på gavlarna som tillkom på 1980-talet när arkitektkontoret Tunagruppen hade sitt kontor där.
– Det där var postmodernistisk tid när man försökte hitta något nytt. Man tyckte att modernismen var lite tråkig. Det var lite roligare om det hände saker och ting. Något klassicistiskt som man kan göra något skoj av, säger arkitekten Björn Norman som var delägare i Tunagruppen.