Landstinget Sörmland är föregångare för barnets rätt

I samband med att FN:s konvention om barns rättigheter fyller 25 år passar Landstinget Sörmland på att visa hur de har arbetat med barnrättsarbetet de senaste 15 åren.

Eskilstuna2014-11-18 06:00

Sjukhus är kliniska och funktionella och som besökare kanske man inte bryr sig så mycket om hur det ser ut. Känner man sig felbehandlad så kan man för det mesta föra sin talan. Men om man är barn så kan ett besök på sjukhuset upplevas på många olika sätt. Att vårdpersonal lyssnar på en tar man för givet, men att lyssna på ett barn har kanske inte alltid varit lika självklart eller så lätt inom vården.

För 15 år sedan startade Landstinget Sörmland ett långsiktigt arbete för att sätta barnet i fokus.

Arbetet startade med att utbilda chefer och politiker. Man bevakade och samarbetade med andra som arbetade med barns rättigheter. Barnrättspiloter utbildades i Landstingets alla verksamheter och sedan starten har det arbetet fortskridit. Nu finns cirka 300 utbildade barnrättspiloter i hela Sörmland.

Ett steg i barnrättsarbetet har bland annat varit att bjuda in barn på trygghetsvandringar på sjukhusen i Sörmland. Allt för att barnen ska kunna berätta och komma med synpunkter på hur de upplever miljön och vad som skulle kunna förbättra vistelsen på sjukhuset.

Arbetet har resulterat i många strukturella och praktiska förändringar under åren och som besökare märker man faktiskt förändringen redan när man passerar genom snurrdörren i huvudentrén till Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Här tyckte barnen att det såg tråkigt och kalt ut, berättar projektledaren Monica Gustafsson-Wallin som har varit med i arbetet sedan starten.

Så nu är entrén smyckad med fantasifulla och inspirerade figurer som även gör vistelsen trevligare för vuxna.

Många av barnens förslag har inneburit förbättringar för hela vården. Ett sådant exempel är vagnar med undersökningsinstrument som finns på avdelningarna.

– Barnen kände obehag av att se så många olika instrument, de trodde att alla skulle användas på dem. Barnen föreslog att instrumenten skulle ligga i vagnen i stället för synliga ovanpå, säger Monica. Så nu ligger de i vagnarna vilket har visat sig vara mer hygieniskt och mer lättarbetat.

Alla barn som ska opereras i Sörmland får möjlighet att se hur operationssalen ser ut, de får prova liknande kläder som de ska ha under operationen och ställa frågor.

Efter 15 år är arbetet långt ifrån klart, det är en pågående process och det finns en massa barnrättsliga saker att jobba med framöver.

– Vi ska bland annat utbilda alla nya politiker, skriva in barns rättigheter i nya patientlagen och se till att barn får fasta vårdkontakter vid sjukhusbesök. Vackra ord ska bli vackra handlingar, säger Monica.

Det är viktigt att se och bekräfta barn, men för att lyssna på barn krävs mod.

– Vad svarar man ett svårt sjukt barn som tycker att det är onödigt med behandling med motiveringen att: "jag ska ju ändå dö snart?"

Att få råd av barn är inte så svårt enligt en av barnen som var med på trygghetsvandringen: "Det är bara att fråga oss barn för vi svarar".

Att lyssna på är en återkommande önskan från barnen och en viktig egenskap bland vårdpersonalen.

– Vuxna inom vården kan upplevas av barnen som krokodiler med stora munnar och små öron. Barnen vill hellre att de vuxna är som kaniner med stora öron och små munnar, förklarar Monica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!