I juni beslutade kommunen att successivt avveckla det hårt coronadrabbade och kritiserade Djurgårdens vård- och omsorgsboende. Medan äldreomsorgen klarar av att lösa situationen utan att skapa kö till boendena har väntetiden till en demensplats vuxit rejält under sommaren.
I slutet av augusti väntade 65 personer på plats på demensboende, 27 av dem fanns på Trumslagargårdens korttidsboende, övriga i hemmet.
– Ja tyvärr har vi fått en omfattande kö, konstaterar Fridha Söderqvist, verksamhetschef för äldreomsorgen.
– Därför ser vi över alla våra boenden och omstrukturerar där det går. Det kan vi göra eftersom vi inte har någon kö till äldreboendena.
I ett första steg har antalet platser på Djurgården minskats från 65 till 29, alla nu med egen dusch och toalett och alla för dementa.
Vård- och omsorgsnämnden har sedan ett förslag till omstrukturering av platser att ta ställning till på sammanträdet nästa vecka. 20 platser på Bolindergården, 23 på Tunagården och 21 på Lagersbergsgården görs om till demensboende. Personer med demensliknande symptom som redan bor på äldreboendena kommer i och med detta att få bättre anpassad vård, hävdar förvaltningsledningen.
Den som vill fortsätta bo på renodlad äldreavdelning kan i stället behöva byta lägenhet, våningsplan eller kanske till och med boende. Förvaltningen står för alla flyttkostnader.
– Alla berörda och anhöriga informeras nu om planerna, och jag vill poängtera att ingen kommer att tvingas flytta. Allt bygger på frivillighet. Och en individuell bedömning görs av varje brukares hälsotillstånd för att avgöra på vilken enhet det är lämpligt att den enskilde bor. Jag tror inte det blir många som behöver byta rum och enhet. Och flytta till ett helt annat äldreboende i stan blir bara aktuellt för dem som har ett önskeboende de vill byta till.
Även rekrytering av personal till de nya enheterna ska i första hand bygga på frivillighet. Riktade utbildningsinsatser ska stärka kompetensen kring demensvård. Enligt Fridha Söderqvist har omstruktureringsplanerna mottagits väl av personalen.
Ni genomför en flyttkarusell inom äldreomsorgen mitt under pågående pandemi, med vårens utveckling i färskt minne. Är det så klokt?
– Vi måste naturligtvis ta hänsyn till och tänka till kring det. Samtidigt måste vi kunna erbjuda en plats till alla med behov. Hur vi än gör kommer det att få konsekvenser. Men vi har nu sedan sju veckor ett mycket lugnt smittoläge utan nya fall av covid-19 inom äldreomsorgen, och alla kommer att provtas två gånger före flytt. Vi måste helt enkelt se till att genomföra allting tryggt och säkert.
Men förändringar kan väl oroa många gamla?
– Vi ska se till att göra allt i dialog, utan att skada och oroa.
Finansieringen räknar förvaltningen med ska lösas genom en omfördelning av kostnader, och av minskade kostnader för Djurgården.
Så småningom fylls det på med nya vård- och omsorgsplatser genom nybyggnation. När nya Villa Stallmästargården intill Rothoffsparken öppnar för inflyttning i vår föreslås att 40, i stället för 30, rum välkomnar demenssjuka. Och under 2022 blir ytterligare två nya boenden klara i Eskilstuna.
Kommunen vill också underlätta för människor med demenssymptom att bo kvar hemma.
– Med bättre insatser för stöd och trygghet stärker vi självständigheten och ger människor möjlighet att bo hemma längre.