Långtradare rammade viadukt – totalstopp i timmar

En långtradare brakade på fredagsmorgonen in i viadukten på Carlavägen/Vasavägen i Eskilstuna. Kraschen var rejäl och tågtrafiken stoppades i en och en halv timme. Även biltrafiken stoppades helt och det dröjde flera timmar innan det återigen var full framkomlighet.

En långtradare blev kraftigt demolerad efter en krasch mot viadukten på Carlavägen/Vasavägen i Eskilstuna på fredagsmorgonen.

En långtradare blev kraftigt demolerad efter en krasch mot viadukten på Carlavägen/Vasavägen i Eskilstuna på fredagsmorgonen.

Foto: Johan Petersson/Wilhelm Frantzich/Peter Larsson (montage)

Eskilstuna2021-01-08 07:56

Det var strax före halv åtta på fredagsmorgonen som olyckan var framme. En långtradare på väg söderut körde in i tågviadukten där Carlavägen och Vasavägen möts och kilades fast ordentligt. Hela skåpet på dragbilen fläktes upp och förstördes och även släpets främre del skadades.

– Det ser ut som att det har kommit ända upp på järnvägen, berättar vittnet Wilhelm Frantzich.

Han såg det hela ske i realtid.

– Jag låg som tredje bil bakom, säger han.

undefined
En stor del av dragbilens tak fläktes upp i den rejäla kraschen mot viadukten på Carlavägen/Vasavägen på fredagsmorgonen. Den här bilden är tagen kort efter kraschen.

Att det skulle smälla förstod Wilhelm Frantzich redan innan själva smällen. Men det fanns ingen tid att reagera.

– Det är helt otroligt egentligen, säger han om det faktum att detta långt ifrån är den första olyckan på platsen.

Tvärtom har det under många års tid inträffat ett stort antal likadana olyckor vid viadukten.

Långtradarchauffören tycktes inte allvarligt skadad, tyckte Wilhelm Frantzich. Han såg honom kliva ur fordonet efter kraschen.

– Men han fick nog inte en så rolig morgon...

undefined
Skadorna på dragbilens skåp blev omfattande.

Räddningstjänsten larmades till olycksplatsen vid halv åtta. Inre befäl Frank Granath berättade att det var hel del bråte som behövde saneras, och precis som vittnet Wilhelm Frantzich befarat hade bråte kommit upp på själva viadukten också.

Tågtrafiken stoppades, dels på grund av bråtet som flugit upp men också för att själva viadukten behövde kontrolleras av expertis efter kraschen.

Frank Granath på räddningstjänsten befarade att det kunde komma att dröja innan allt var klart och både biltrafik och tågtrafik kunde passera obehindrat igen.

– Oj, ja det kan nog ta ett par timmar i alla fall. Bärgare har beställts, men den åker från Köping så bara det kan ju ta lite tid, sa han vid åtta-tiden på morgonen.

Frank Granath beskriver fredagens påkörning av viadukten som kraftig.

– Den var rejäl, säger han med betoning på rejäl. Som jag har förstått det var lastbilen i det närmaste tom, i alla fall. Så det kanske var lite tur i oturen.

undefined
Tågtrafiken stoppades eftersom bråte flög upp på viadukten i kraschen, och för att Trafikverket skulle kunna kontrollera själva brokonstruktionen.

Även polis och ambulans ryckte ut till olycksplatsen. Polisen dirigerade trafiken, och gick på morgonen ut med en uppmaning på sin webbsida till bilister om att undvika att åka på Vasavägen/Carlavägen och i stället välja andra vägar.

Enligt polisen ska långtradarchauffören ha varit på benen men klagat över smärtor i bröst och rygg, och därför tillkallades ambulans. Det är dock oklart om chauffören behövde tas med till sjukhus.

Polisen misstänker inte chauffören för något brott.

undefined
Det blev stopp i både tågtrafiken och biltrafiken efter olyckan. Polis fanns på plats och hänvisade bilister till andra vägar.

Trafikverket gjorde efter besiktning bedömningen att brokonstruktionen inte tagit skada vid påkörning. Efter ett tågstopp på omkring en och en halv timme kunde därför tågen släppas på igen på förmiddagen.

– Vid 09.15 meddelade trafikledningen att trafiken börjat rulla, berättar Katarina Wolffram på Trafikverkets presstjänst.

Att trafiken stoppas vid påkörningar är rutin. Så sker alltid, för att säkerställa att det inte har uppstått sprickor eller sättningar i konstruktionen som äventyrar säkerheten, berättar hon.

undefined
3,6 meter fri höjd är det som lägst under viadukten. Det här ekipaget var högre än så.

Efter att räddningstjänsten sanerat bort diverse bråte och bärgaren anlänt kunde själva bärgningen inledas under fredagsförmiddagen. Under tiden var vägen under viadukten helt avstängd för biltrafik.

Bärgningen blev komplicerad och tog lång tid att slutföra, och först vid 11.50 meddelade polisen att ärendet för deras del var avslutat och att trafiken på Carlavägen/Vasavägen återigen kunde passera obehindrat.

De flesta påkörningarna av viadukten vid Carlavägen/Vasavägen sker i södergående riktning, alltså i riktning mot Coop Triangeln. Skyltning om maxhöjd på 3,6 meter finns, men inga "bondfångare" eller andra hinder som skulle kunna göra lastbilschaufförer uppmärksamma på att en olycka är nära förestående.

Många röster har höjts för att få sådana på plats. Bland annat lämnade Liberalerna in en motion om detta redan sommaren 2019. Motionen har efter en del turer vunnit gehör, men än så länge endast i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige har ännu inte behandlat den.

undefined
Även ekipagets släp fick sig en kyss.

Fler bilder från händelsen hittar du i bildsnurran överst i artikeln.

Karta: Olycksplatsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!